ANNONS:
Till Di.se
TORSDAG 19 OKT Sveriges bästa finanssajt 2017
MENY
START DI TV BÖRS & MARKNAD
Start Nyheter

Bank of Japan sänker till minusränta

Japans centralbank Bank of Japan chockade marknaden med att sänka styrräntan till  minus 0,1 procent på fredagen. Centralbanken flaggar samtidigt beredskap för fler sänkningar, vid behov.

I ett försök att ge ekonomin ny fart och visst skydd mot den globala marknadsoron sänker Bank of Japan, BOJ, för första gången räntan till minus.

Centralbanken förklarade också att räntan kan sänkas ytterligare om det bedöms nödvändigt.

"Ännu ett historiskt steg och nyvalt spår för att få upp inflationsförväntningarna och försvaga yenen", skriver SEB: chefekonom Robert Bergqvist i en kommentar på fredagens morgon.

Under natten till fredagen kom ny statistik som pekade mot krympande japansk industriproduktion och att inflationen bleknade ytterligare något till 0,2 procent i december, från 0,3 procent föregående månad.

"Japans ekonomi rör sig i små steg i rätt riktning men bakslagsrisken dominerar", skriver Robert Bergqvist.

Den nya räntesänkningen chockade marknaden. Så sent som i förra veckan sade BOJ-chefen Haruhiko Kuroda att en räntesänkning inte fanns i korten, utan snarare utökade obligationsköp, om ytterligare stimulanser skulle bli nödvändiga, enligt Reuters.

Tokybörsen försattes i berg-och dalbana, i ömsom glädjerus över nya stimulanser, ömsom oro över de ekonomiska utsikter som tvingat fram centralbankens aggressiva agerande. Strax före klockan 7 svensk tid hade börsindexet Nikkei 225 vänt från minus till plus 1,67 procent.

Centralbanken avsierar dessutom att  tidsplanen för att nå inflationsmålet på 2 procent senareläggs och prognosen för kärn-KPI för räkenskapsåret 2016 ligger nu på 0,8 procent.

BOJ kommer också att introducera ett flerpelarsystem som vissa centralbanker i Europa har, exempelvis Schweiz. Mer specifikt kommer den att anta ett trepelarsystem där den utestående balansen för varje finansiellt institutions konto med centralbanken kommer att delas i tre pelare, till vilka en positiv ränta, en nollränta eller en negativränta kommer att tillämpas.

Beslutet om att införa negativ ränta togs med en majoritet på 5-4.

Vilken bank ger bäst sparränta? Jämför sparkonton här! (extern tjänst)

Tyck till