ANNONS:
Till Di.se
TISDAG 17 OKT Sveriges bästa finanssajt 2017
MENY
START DI TV BÖRS & MARKNAD
Start Nyheter

Alliansen tackar ja till brett bokrismöte

  • Bostadsminister Mehmet Kaplan. Foto: Maja Suslin/TT

Oppositionen har tackat ja. Efter helgen rivstartar regeringens samtal för en blocköverskridande uppgörelse för ta grepp om bostadskrisen, rapporterar flera medier.

I mitten av januari bjöd statsminister Stefan Löfven in allianspartierna till samtal om bostadspolitiken, i en debattartikel i Dagens Nyheter. Nu har de tackat ja.

Enligt Sveriges Radios uppgifter hålls ett första bokrismöte nu på måndag klockan 13.

Stigande bostadsbrist och svällande bolån oroar politiker i alla läger. Ökad byggtakt och ökad rörlighet på bostadsmarknaden är huvudmålsättningar för samtalen.

Sänkta ränteavdrag är en het potatis som väntas finnas med i samtalen. Liberalernas partiledare Jan Björklund betonar att han kräver skattesänkningar i utbyte om ränteavdragen ska förändras.

”Ska man då diskutera ränteavdragen, eventuell utfasning eller nedtrappning, då måste det kombineras med skattesänkningar på andra områden. Och då är det viktigast att man sänker skatten på att arbeta, det vill säga marginalskatter”, säger Jan Björklund till Sveriges Radio Ekot.

”Jag kan anta att det finns de på finansdepartementet som har hoppats att man ska kunna ta bort ränteavdragen, eller trappa ned dem, och använda de pengarna till nya utgiftslöften. Men det är vi inte beredda att ställa upp på från Liberalernas sida”, fortsätter han.

Bostadsbristen i Sverige är akut.  Enligt statliga Boverket behövs det byggas 75.000 nya bostäder årligen de närmaste tio åren.

”Det glädjer mig att partierna har tackat ja. De första samtalen hålls på måndag”, säger bostadsminister Mehmet Kaplan till Aftonbladet.

Bostadsministern vill inte låsa sig i några förhandlingspositioner inför mötet, men han betonar behovet att öka byggtakten och vill bland annat ställa hårdare krav på kommunerna.

”Vi behöver bygga motsvarande ett nytt miljonprogram och det klarar man inte av genom att ha skyttegravsliknande verksamhet partierna emellan. Här behövs en större vision”, säger han till Aftonbladet.

Hitta bästa möjliga ränta - jämför bolån här (Extern tjänst)

Tyck till