ANNONS:
Till Di.se
FREDAG 20 OKT Sveriges bästa finanssajt 2017
MENY
START DI TV BÖRS & MARKNAD
Start Nyheter

Af Jochnick tonar ned valutahot

  • Kerstin af Jochnick, vice riksbankschef. Foto: Claudio Bresciani/TT

Riksbanken står redo att göra mer om inflationsuppgången kommer av sig. Men valutavapnet är inte något självklart nästa steg, betonar förste vice riksbankschefen Kerstin af Jochnick.

Hösten 2014 började centralbanken signalera att andra verktyg än räntan, så kallade okonventionella åtgärder, kunde bli aktuella för att får fart på den envist låga inflationen. Då hade styrräntan just sänkts till noll.

Sedan dess har styrräntan sänkts till minus, ett stort obligationsköpsprogram har vevats igång och Stefan Ingves sitter sedan årsskiftet med fingret på avfyrningsknappen för valutainterventioner, direkt manipulation av valutakursen – om kronan skulle bli för stark.

Kerstin af Jochnick, vid sidan av Stefan Ingves den som hanterar nycklarna till valutavapnet, sänkte dock på fredagen tonläget kring den kontroversiella åtgärden.

Bland andra Internationella valutafonden IMF har varnat Riksbanken för att intervenera mot kronan annat än i yttersta nödfall. Åtgärden associeras ofta med anklagelser om ”valutakrig” där världens länder försöker tävla med lägre valutakurser för att vässa sin konkurrenskraft, i jakt på högre tillväxt.

”Självklart är det (valutainterventioner, reds anm.) ett väldigt stort steg”, sa hon i samband ett tal på temat okonventionella åtgärder vid ett seminarium hos fackförbundet Saco på fredagen.

Riksbankens förhöjda beredskap med valutainterventioner meddelades efter att kronan stigit oroande snabbt under jul- och nyårshelgerna. Kerstin af Jochnick betonade att Riksbanken dock räknar med en starkare krona på sikt och inte har för avsikt att valutakriga. Men att en alltför snabb kronförstärkning skulle hota den bräckliga inflationsuppgången.

”Vi har inget mål för kronan. Det finns inte någon tävlan att få ned kronans värde. Det är mer om vi skulle får en snabb förstärkning som vi är beredda att göra något åt det”, sade Kerstin af Jochnick.

I sitt tal uppmärksammade hon att ytterligare sänkt ränta, utökade obligationsköp och riktade företagslån via bankerna fortfarande står på menyn, vid sidan av valutaåtgärder, om inflationsuppgången bryts.

”Vi har fortfarande många möjliga åtgärder i vår verktygslåda”, sa förste vice riksbankschefen.

Pusha ditt CV på flera jobbsidor med DI KarriärPush (Extern tjänst)

Tyck till