ANNONS:
Till Di.se
ONSDAG 18 OKT Sveriges bästa finanssajt 2017
MENY
START DI TV BÖRS & MARKNAD
Start Nyheter

Ygeman: Återvändandet ett misslyckande för Sverige

  • Foto: TT

Sverige har hittills misslyckats med att få de asylsökande som fått avslag att återvända till sina hemländer. På Di:s Världenkonferens lovar inrikesminister Ygeman bättring.

”Det här är ett misslyckande för Sverige. Återvändandet har varit otroligt eftersatt”, säger Anders Ygeman på Di:s Världenkonferens.

De senaste åren har drygt 3.000 personer per år avvisats. De uppemot 80.000 asylsökande som skulle kunna få avslag innebär alltså en stor utmaning för Sverige.

”Det kommer att vara ett hårt kämpande för varje hundratal vi ökar men vi ska uppåt”, lovar Anders Ygeman.

Han nämner bland annat Afghanistan, Somalia och Pakistan som hemländer där många asylsökande kan komma att få avslag och pekar ut situationen i länderna som det största problemet för att få upp andelen som återvänder efter ett avslag, frivilligt eller med tvångsmedel.

Därmed kan det vara relevant att bidra med ekonomiska resurser och svensk personal i form av till exempel diplomater.

”Naturligtvis måste resurserna följa med”, säger Anders Ygeman. ”Det här är inte toppskiktet av demokratiska och ekonomiskt välutvecklade länder.”

Återvändandet är inte den enda punkten där Sverige missat målet i flyktingkrisen. Att få till stånd ett gemensamt arbete på EU-nivå där flyktingarna som kommer till Europa omfördelas till olika länder har hittills inte lett till några stora resultat.

”Vi måste vara uppriktiga och säga at vi hittills har misslyckats med att få de andra EU-länderna att ta vårt gemensamma ansvar”, säger Anders Ygeman.

Inrikesministern vill inte dra för starka kopplingar mellan de flyktingar som kommer till Sverige i dag efter höjningen av terrorhotnivån till fyra på en femgradig skala förra året då en man misstänktes ha tagit sig in i Sverige som asylsökande för att utföra ett terrordåd. Utredningen lades ner snabbt efter att mannen hade gripits. Samtidigt poängterar han att risken för ett terrordåd i Sverige fortfarande finns kvar.

”Vi måste tänka orka tänka tanken att det som har hänt i Oslo, Paris och Köpenhamn också kan hända här”, säger Anders Ygeman. ”Vi måste vidta de nödvändiga åtgärderna för att skydda oss.”

Tyck till