ANNONS:
Till Di.se
FREDAG 24 NOV Sveriges bästa finanssajt 2017
MENY
START DI TV BÖRS & MARKNAD
Start Nyheter Marknadsnyheter

USA-börsen: Facebook rusade 15 procent

Uppgång i oljan och hyfsade bolagsrapporter fick Wall Street att stänga torsdagen på plus trots en lite svajig start på sessionen.

Vid stängning noterades Dow Jones Industrial Average 0,8 procent högre till 16.069, det bredare S&P 500 steg 0,5 procent till noteringen 1.893. Tekniktunga Nasdaq Composite ökade 0,9 procent till 4.506.

Omkring 1.050 miljoner aktier omsattes på New York-börsen och på Nasdaq hade runt 2.250 miljoner aktier omsatts.

"I dag drivs börsen av oljan. Det känns som att många nu är inställda på att Fed går in i pausläge gällande räntehöjningar", sade John Canally, chefsstrateg vid LPL Financial i Boston, till Bloomberg News.

Inom det breda indexet S&P500 var energi den bäst presterande sektorn efter att WTI-oljan rusat drygt 3 procent. Saudiarabien ska enligt uppgifter ha föreslagit att vissa oljeproducerande länder ska minska produktionen med 5 procent. Opec-delegater dementerade dock uppgifterna vilket dämpade uppgången något.

På rapportfronten åtnjöt Facebook störst uppmärksamhet efter att aktien stängt 15 procent högre.

Kvartalsrapporten från det sociala nätverket visade på högre vinst och försäljning än väntat, den sistnämnda steg med 52 procent jämfört med motsvarande period i fjol. Välriktade annonser, tack vare stor mängd användarinformation, ska ha bidragit till framgången.

Sämre gick det för Ebay som föll 12 procent i spåren av svag guidning avseende både vinst och försäljning.

Räntan på en tioårig amerikansk statsobligation sjönk 1 punkt till 1,98 procent.