ANNONS:
Till Di.se
TORSDAG 23 NOV Sveriges bästa finanssajt 2017
MENY
START DI TV BÖRS & MARKNAD
Start Nyheter

Tre av tio litar inte på fastighetsmäklare

  • Foto: TT / Colourbox
Närmare tre av tio uppger att mäklare inte är att lita på, enligt en ny Sifoundersökning. Samtidigt rusar anmälningar mot bostadsmäklarna i höjden.

Mäklare är ”aldrig” eller ”sällan” att lita på i samband med försäljning eller köp av en bostad, anser hela 28 procent av svenskarna.

Det framgår av en Sifoundersökning bland 1.000 personer i hela landet, genomförd på uppdrag av mäklarfirman Bukowskis Real Estate.

”Mäklarkåren får ta till sig det här med viss självrannsakan. Samtidigt behöver man som kund kanske lite noggrannare kontrollera vem man anlitar. Ta referenser!”, säger Catharina Bernstein, vd för Bukowskis Real Estate.

Varför är misstron på den här nivån?
”Jag tror att många mäklare i dag tar in lite väl många objekt samtidigt. Det är en tuff bransch med pressade arvoden, och mycket är provisionsbaserat. Då hinner man kanske inte läsa på och göra det lilla extra.”

Vad kan mäklarkåren själv göra för att förbättra sitt anseende?
”Man ska kunna visa vad och hur man sålt tidigare. Man ska vara påläst och kunna ge köpare klara besked om till exempel ekonomin i bostadsrättsföreningen. Och inte minst göra korrekta prisbedömningar så man slipper anklagelser om lockpriser.”

Hur har de senaste årens prisrally påverkat förtroendet för mäklarna?
”Prisuppgången sker mycket på grund av att utbudet är så litet, framför allt i Stockholm. Det finns ingen rörlighet i marknaden. Då blir det ibland mer eller mindre budslagsmål kring ett objekt som inte egentligen borde ge en sådan situation. Då är svårt att förutse rätt pris, och det kan leda till misstankar om lockpriser.”

Under det glödheta bostadsåret 2015, då svenska bostadsrättspriser rusade med närmare 18 procent i snitt, sköt också anmälningarna mot mäklare i höjden.

Färska siffror från Fastighetsmäklarinspektionen (FMI) visar att antalet anmälningar mot mäklare steg till 358 ärenden under 2015, en ökning med hela 20 procent jämfört med ett år tidigare.

Framför allt ökade anmälningarna mot lockpriser, som trefaldigades jämfört med 2014. Lockpriser var den vanligaste orsaken till klagomål under 2015.

Antalet ärenden där inspektionen gav anmälaren rätt ökade också med 20 procent till totalt 104 stycken under 2015.

Såväl köpare som säljare kan anmäla en mäklare för ”brott mot god mäklarsed”.  De påföljder som FMI kan utdela är erinran, varning och återkallelse av mäklarlicens.

Få bästa möjliga boränta - jämför bolån här! (Extern tjänst)

Tyck till