ANNONS:
Till Di.se
TISDAG 17 OKT Sveriges bästa finanssajt 2017
MENY
START DI TV BÖRS & MARKNAD
Start Nyheter

Tomas Östros pekar ut orosmolnen 2016

  • Foto: Fredrik Persson / TT

Tillväxtmarknadernas höga skulder kan sätta världsmarknaden i gungning under det kommande året. Ändå är det Europa som står inför den största utmaningen enligt Thomas Östros.

Året har fått en skakig start. Både oljeprisfallet och de kaotiska kinesiska börserna har satt större prägel än de flesta bedömare trodde för bara någon månad sedan.

”Vi lever i en ganska volatil ekonomisk värld, kanske mer volatil än någonsin”, säger den tidigare socialdemokratiske politikern Thomas Östros som arbetar på Internationella valutafonden med ansvar för Norden och Baltikum sedan maj förra året.

Thomas Östros ser ett par oroliga år framför sig, inte minst bland världens tillväxtländer som pressas av så väl inbromsning i Kina som amerikanska räntehöjningar. Tomas Östros sällar sig också kören av oroliga röster som sneglar på den stora skuldsättningen som byggts upp i vissa tillväxtmarknader sedan finanskrisen.

”De klarade den första fasen av finanskrisen galant men de gjorde det också genom att skuldsätta sig, inte minst i företagssektorn”, säger Tomas Östros.

Ändå tror han att den stora utmaningen under det kommande året ligger i Europa, där bilden är långt ifrån entydig. Medan oljeprisfallet innebär en stimulans för de flesta av de europeiska ekonomierna och därmed kan hjälpa till att få fart på kreditgivningen skadas den europeiska exporten av Kinas inbromsning. Inflationen har fortfarande inte tagit fart trots Europeiska centralbankens väldiga stimulanser.

”Vi får hoppas på den europeiska konsumenten och till slut investeraren”, säger Thomas Östros.

Internationella valutafonden har klivit in rejält på världsscenen de senaste åren, inte minst i samband med eurokrisen som kulminerade förra sommaren då ett grekiskt utträde ur valutaunionen hotade. IMF:s krav på motprestationer i form av politiska reformer har inte alltid varit populära i en del av de länder som behövt ekonomiskt stöd men valutafonden har fått rykte om sig att vara en effektiv organisation

”Jag tror att det är oerhört viktigt att man även i tider av spänningar kan föra det här ekonomiska samtalet”, säger Thomas Östros.

Det är en devis som de svenska politikerna kan ta till sig när det gäller bland annat bostadspolitiken, ett av de områden där det annars välordnade Sverige orsakar huvudbry bland tjänstemännen på IMF.

Thomas Östros egen tid i regeringen under krisen på 1990-talet slutade bland annat med en budgetsanering. Han säger att lärdomen från den turbulenta tiden är att politiker som genomför impopulära reformer ändå vinner respekt och att dagens riksdagspolitiker borde hålla det i minnet.

”Ta nu och gör ordentliga åtgärder för att kyla ner bostadsmarknaden. Gör det tillsammans i riksdagen. Det kommer att öka respekten och förtroendet för politiken”, säger Thomas Östros.

Tyck till