ANNONS:
Till Di.se
TORSDAG 19 OKT Sveriges bästa finanssajt 2017
MENY
START DI TV BÖRS & MARKNAD
Start Nyheter

Svenska fonder storsäljer i Telia

Svenska institutioner vräkte i november och december ut aktier i Telia Sonera för 3 miljarder kronor. Tredje AP-fonden och Afa sålde alla sina aktier.

Största köpare var statliga norska oljefonden som nu är sjätte största ägare i teleoperatören.

Telia Soneras styrelse och ledning är under hård press, precis som aktien.

Investerarna oroas av den panikartade hanteringen av verksamheten i Euroasien, risken för mångmiljardböter i USA i spåren av korruptionsaffärerna och den hårda attacken från analysfirman Muddy Waters.

Ägarstatistik från Holdings visar att svenska institutioner, framför allt fondbolag och pensionsförvaltare, sålde drygt 70 miljoner aktier i Telia Sonera under november och december.

Största säljare var Tredje AP-fonden som sålde 19 miljoner aktier, motsvarande 0,4 procent av kapitalet i Telia Sonera. Fonden behöll en aktie. Samtidigt mer än halverade Andra AP-fonden sitt ägande till 8,4 miljoner aktier.

”Skälet till att vi har sålt aktierna har jag egentligen ingen kommentar till. Vi försöker maximera avkastningen i alla investeringar och beaktar den risk som finns i respektive innehav, och i det här bolaget finns det en hel del risk”, säger Peter Lundkvist, ägaransvarig på Tredje AP-fonden.

Ett axplock av andra kända institutioners försäljningar i Telia Sonera under årets två sista månader ser ut så här:

SEB Fonder dumpade 18 miljoner aktier.

Swedbank Robur minskade med 5 miljoner aktier.

Handelsbankens pensionskassa sålde allt, drygt 5 miljoner aktier.

Afa Försäkring sålde allt, 3,4 miljoner aktier.

Kammarkollegiet sålde nästan 1,8 miljoner aktier.

Apotekets pensionsstiftelse minskade med drygt 1,3 miljoner aktier.

Tittar man på hur mindre svenska institutioner har agerat, sticker Svenska Akademien ut som tung säljare med över 600.000 aktier. Fondbolaget Cicero Fonder sålde samtidigt alla sina 1,88 miljoner aktier.

Det är alltså i handling en massiv misstroendeförklaring mot Telia Soneras vd Johan Dennelind och ordförande Marie Ehrling.

”Att många svenska institutioner säljer under så kort tid tyder på att Telia Sonera måste skapa ett större förtroende för vart bolaget är på väg”, säger Carl Rosén, vd för Aktiespararna.

Han betonar att han uttalar sig för Aktiespararna. Den 1 april tillträder han sitt nya jobb som departementsråd på näringsdepartementet med ansvar för ägarstyrning i statens bolag. Telia Soneras problem kommer med all säkerhet hamna högt på agendan.

Bland större svenska fondbolag och pensionsförvaltare var det bara Nordea Fonder som vågade köpa aktien i november och december, och då relativt blygsamma 2,6 miljoner aktier.

Största köpare var i stället norska oljefonden, Norges Bank, som sög upp 20 miljoner aktier när de svenska institutionerna storstorsålde.

Det betyder att norska staten vid årsskiftet var på sjätte plats bland Telia Soneras ägare med 0,88 procent av aktierna. Posten är värd drygt 1,6 miljarder kronor.

Det är för övrigt nästan exakt 17 år sedan den omskrivna fusionen mellan Telia och Telenor annonserades i januari 1999, för att elva månaders senare avbrytas efter farsartade förhandlingar som urartade i en landskamp.

Svenska staten valde i stället finländska staten som partner och Telia gick samman med Sonera.

Den då attraktiva verksamheten i tidigare Sovjetrepubliker som Sonera tog med sig in i fusionen har i dag förvandlats till ett giftpiller för aktieägarna i takt med att Riksenheten mot korruption och bolagets utredare nystat i affärerna i Uzbekistan.

En av de stora Teliasäljarna i fjol var finska staten som i februari dumpade 200 miljoner aktier till kursen 51 kronor, totalt 10,2 miljarder kronor. Samma försäljning i dag på kursen 39 kronor – och med rabatt på 1 krona aktien – skulle ha gett 7,6 miljarder kronor.

Tyck till