ANNONS:
Till Di.se
SÖNDAG 22 OKT Sveriges bästa finanssajt 2017
MENY
START DI TV BÖRS & MARKNAD
Start Nyheter

Samsungs vinst faller kraftigt

  • Foto: TT

Koreanska Samsungs vinst föll med 40 procent under fjärde kvartalet i fjol jämfört med motsvarande kvartal 2014. Teknikjätten stöter på patrull både på mobil- och komponentmarknaden.

Vinsten för perioden landade på 3,22 biljoner won, motsvarande 22,6 miljarder kronor.

Samsung kämpar mot minskad global efterfrågan på smarta telefoner och hård konkurrens från lågpriskonkurrenter. Den senaste flaggskeppsmodellen, Galaxy S6, lyckades inte fånga köparnas gunst.

I ett konferenssamtal med investerare uttrycker bolaget att mer ansträngningar ska göras för att bredda utbudet på mobiltelefoner i andra prisklasser och bland annat rikta in sig på växande marknader som Kina.

Marknaden för smarta telefoner överlag kämpar, men låg- och mellanprissegementen ökar fortfarande och konkurrensen kommer till och med att bli ännu tuffare, säger Lee Kyeong-Tae, vicechef för mobilmarknaden.

Samsung varnar för lägre vinst under 2016 till följd av "en svår affärsmiljö och minskade IT-behov". Bolaget, som också är stort på komponentmarknaden, en del som tidigare hjälpt vinstnivåerna uppåt, pressas även där av sänkta priser på chip och LCD-skärmar.

Rapporten kommer dagen efter att konkurrenten Apple spår en nedgång i Iponeförsäljningen under innevarande kvartal, vilket innebär ett slag mot Samsung som tillverkar processorer åt bland annat Apple.

Tyck till