ANNONS:
Till Di.se
TISDAG 17 OKT Sveriges bästa finanssajt 2017
MENY
START DI TV BÖRS & MARKNAD
Start Nyheter

Reinfeldt får nytt toppjobb

  • Reinfeldt får nytt jobb och prisar samtidigt, genom en medalj från kungen, för sina insatser som statsminister. Foto: TT

Som Di berättat tidigare är tidigare statsminister Fredrik Reinfeldt vald till ny ordförande för den internationella organisationen EITI.
Samtidigt prisas han av kungahuset för sina insatser som statsminister.

Tidigare statsminister Fredrik Reinfeldt blir ordförande för Extractive Industries Transparency Initiative (EITI). Den internationella organisationen, som består av regeringar, petroleumindustrin och intresseorganisationer, arbetar för att säkra transparens inom handeln med naturresurser.

"Jag blir ordförande och tillträder den 25 februari på en konferens i Lima i Peru", säger Fredrik Reinfeldt, som efterträder Clare Short, tidigare biståndsminister i Tony Blairs regering, som har varit ordförande sedan 2011.

EITI har utvecklat en standard för öppenhet inom handel med olja, gas och mineraler. Standarden finns, i olika steg, på plats i 49 länder och motverkar korruption i branscher där korruptionsrisken är stor.

Konkurrensen om det internationella uppdraget har varit hård och totalt har ett hundratal kandiderat till ordförandeskapet. EITI tog kontakt med Fredrik Reinfeldt våren 2015 och därefter har processen varit lång. Nu ser han uppdraget som en möjlighet att fortsätta driva frågor som engagerar honom.

"Det här är en extremt viktig fråga. En internationell standard för öppenhet är en imponerande metod", säger Fredrik Reinfeldt, som redan i nästa vecka ska träffa Nigerias president, Muhammadu Buhari, för att diskutera transparens och EITI:s arbete.

Samtidigt som Fredrik Reinfeldt får ett nytt jobb prisas han för sina insatser som statsminister. Han tilldelas Hans Majestäts Konungens medalj av den tolfte storleken med kedja för "mångåriga och betydelsefulla insatser som statsminister".

"Det känns mycket hedrande att få ta emot medaljen. Jag kan tyvärr inte ta emot den i nästa vecka på grund av jag sedan tidigare har ett inbokat framträdande i Skåne", säger Fredrik Reinfeldt.

Tyck till