ANNONS:
Till Di.se
MÅNDAG 20 NOV Sveriges bästa finanssajt 2017
MENY
START DI TV BÖRS & MARKNAD
Start Nyheter

Osäkert för USA:s bilindustri

Försäljningsrekord i fjol och fortsatt tillväxt i år ligger i korten för bilindustrin i USA.

Men många i branschen har uppförsbacke just nu. Ford-aktien är en av årets slagpåsar på New York-börsen.

Vid lunchtid på torsdagen är det dags för Ford Motor, USA:s näst största biltillverkare, att redovisa bokslut för 2016.

En försmak levererades redan i onsdags, då konkurrenten Fiat Chrysler redovisade en oväntat hög vinst för fjärde kvartalet 2015. Nordamerika och Europa bidrog positivt och vägde upp för motvinden i Latinamerika och Asien.

Sydkoreanska Hyundai Motor varnar för en stor osäkerhet för utvecklingen på den globala bilmarknaden, till följd av prispress i USA och stagnerad utveckling i tillväxtländer.

Ford har flaggat för rekordvinst 2015, på närmare 11 miljarder dollar och räknar med att vinsten 2016 blir minst lika stor.

Men Ford-aktien går inte bra. Den föll 9 procent i fjol, bland annat utifrån press skapad av högre ränteläge i USA. Och när koncernens vinstprognos spetsades till för snart två veckor sedan samtidigt som koncernchefen Mark Fields varnade för att biltillverkarens marginaler i Nordamerika kan vara på väg att plana ut rasade Ford-aktien till den lägsta nivån sedan 2012.

Hård konkurrens och stora kostnader för nya modeller och satsningar på transporttjänster och självgående bilar tynger utsikterna, trots att bensinpriserna är fortsatt låga.

För fjärde kvartalet väntas Ford redovisa ett kraftigt vinstlyft till 48 cent per aktie, upp från 26 cent per aktie samma kvartal 2014. Intäkterna beräknas ha ökat med nästan 8 procent till 36,3 miljarder dollar.

Tyck till