ANNONS:
Till Di.se
MÅNDAG 16 OKT Sveriges bästa finanssajt 2017
MENY
START DI TV BÖRS & MARKNAD
Start Nyheter Analys

Oljan pressar Atlas Copco

Som vägvisare för verkstaden hade Atlas Copco ingen stor dramatik att bjuda på. Aktiemarknaden tog ändå fasta på de sura inslagen.

Nedtryckta verkstadsaktier fick inte någon efterlängtad draghjälp av Atlas Copco som på torsdagen var först ut bland de svenska jättarna att berätta om det fjärde kvartalet. Vd:n Ronnie Leten upprepade budskapet att efterfrågan som helhet väntas ligga kvar på nuvarande nivå och även om det torde ha varit de flesta bedömares stalltips så blev det något som bekräftade oron kring årets konjunkturutveckling.

Att intäkterna hos Atlas Copco ökar med 1 procent är liksom under de senaste kvartalen en funktion av positiva, men avtagande, valutaeffekter. Den mer framåtblickande orderingången visar nu negativa tal även när valutan inkluderas och organiskt faller orderingången med 5 procent, vilket är i nivå med fallet i föregående kvartal.
Som grafiken ovan visar har det inte gått att hämta någon tillväxt från högre priser heller.

Branschmässigt har olje- och gassektorn i främst USA fortsatt att dyka under fjärde kvartalet, vilket svider för affärsområdet Kompressorteknik. Även Kina är en jobbig marknad för det viktiga affärsområdet och de stora orderna lyser med sin frånvaro där. Samtidigt har den sedan länge urdåliga efterfrågan på gruvutrustning försvagats ytterligare och någon vändning de närmaste kvartalen väntar sig Ronnie Leten inte heller.
Det må låta krisartat men allt är relativt och den justerade rörelsevinsten på 4,9 miljarder kronor, motsvarande en rörelsemarginal på 19,2 procent, är i nivå med jämförelsekvartalet 2014 och visar att Atlas Copco ändå håller emot väl i motvinden.

Bland de lugnande beskeden i rapporten kan också nämnas att Europa, tillsammans med Indien, sticker ut positivt. Liksom att serviceverksamheten står stabil och visar måttlig tillväxt. Det ska dock inte tas som en garanti för att Sandvik och andra industribolag har lyckats lika väl på eftermarknaden. Alla prioriterar service och reservdelar i det här klimatet men Atlas Copco har i många avseenden kommit längre och det försprånget kan bli en skiljelinje i en stentuff marknad för investeringsvaror.

Ytterligare en lugnande nyhet var att orderingången i tillväxtbenet Vakuum har ökat både jämfört med fjärde kvartalet 2014 och jämfört med tredje kvartalet i fjol. Området, som ingår i Kompressorteknik, var en negativ överraskning i senaste rapporten då den ryckiga halvledarsektorn spökade.

I skuggan av smittoeffekterna från oljeprisfallet, ökenvandringen i gruvsektorn och en allmän industrinedgång i Kina och Brasilien finns ljuspunkter för dem som är exponerade mot bilar, medicinteknik och flyg att döma av Atlas världsbild. Men det är en klen tröst när investerarna vill se glaset som halvfullt.

Tyck till