ANNONS:
Till Di.se
TORSDAG 19 OKT Sveriges bästa finanssajt 2017
MENY
START DI TV BÖRS & MARKNAD
Start Nyheter Marknadsnyheter

Norden: Oljerallyt stärkte Oslobörsen

Börserna i Norden backade i torsdagshandeln, bortsett från Oslo som steg tydligt tack vare rally i oljan.

Nedgångar på Europabörserna, i spåren av rapportbesvikelser, lockade även fram säljare på de mer nordliga breddgraderna.

Samlingsindexet Nordic VINX 30 noterades klockan 17 runt 2,4 procent lägre till nivån 906.

"Riskaptiten är väldigt bräcklig. Just nu gäller 'skyldig tills motsatsen bevisats' i frågan om världen är på väg in i en recession eller inte. De europeiska bolagsrapporterna har ju varit lite blandade", sade William Hobbs, strategichef vid Barclays i London, till Bloomberg News.

Tack vare rally i oljan gick börsen i Oslo motvalls, OBX-index steg 1,5 procent. Saudiarabien ska enligt uppgifter ha föreslagit att vissa oljeproducerande länder ska minska produktionen med 5 procent.

I punkter räknat var Statoil den aktie som bidrog mest till indexlyftet, oljebolaget steg över 7 procent.

"Utöver oljerallyt är det nog många blankare som täcker korta positioner i Statoil inför nästa veckas kapitalmarknadsdag", sade Torbjörn S. Håland, analytiker vid Fearnley Securities, till TDN Finans.

På danskt börsgolv avslutade OMXC20 vid minus 1,7 procent. Novo Nordisk var största sänke med minus 3,4 procent i spåren av en svag utveckling för europeiska läkemedelsaktier, däribland schweiziska Roche som backade på sin rapport.

Även i Helsingfors var säljarna aktiva, vilket tog OMXH25 1,3 procent lägre. Elisa, Nokia och läkemedelsbolaget Orion tillhörde de sämst presterande aktierna.

Tyck till