ANNONS:
Till Di.se
TISDAG 17 OKT Sveriges bästa finanssajt 2017
MENY
START DI TV BÖRS & MARKNAD
Start Nyheter

M kräver skärpta regler för avvisningar

  • Anna Kinberg Batra och Elisabeth Svantesson. Foto: TT

Moderaterna kräver skärpta regler för avvisningar och riktar nu hård kritik mot regeringen. Flera av partiets krav backas upp av Kristdemokraterna och Liberalerna.

Moderaterna har sedan tidigare krävt skärpta regler för att avvisa personer som nekas uppehållstillstånd i Sverige.

Efter Di:s avslöjande att inrikesminister Anders Ygeman (S) räknar med en kraftig ökning av antalet avvisningsbeslut väljer partiet nu att höja tonläget.

”Regeringen har misslyckats. Ygeman pratar om framtiden, men här och nu finns det 22.000 personer som gömmer sig och de måste lämna landet”, säger Elisabeth Svantesson, Moderaternas arbetsmarknadspolitiska talesperson.

Enligt Moderaterna kommer situationen att bli ohållbar om inte rutinerna för avvisningar förbättras.

”Det blir skuggsamhällen där människor kommer att fara illa och där många barn riskerar att fara illa”, säger Elisabeth Svantesson.

Enligt dagens regler har personer som får avslag på sin asylansökan rätt att få sin sak prövad på nytt efter fyra år, när det gamla beslutet preskriberas. Moderaterna kräver att preskriptionstiden förlängs till åtta år.

”Vi måste göra det mindre attraktivt att gömma sig. Då måste vi skärpa tiden till minst det dubbla, för att man inte ska välja den vägen”, säger Elisabeth Svantesson.

Moderaterna anser även att det krävs fler förvarsplatser och vill även göra det möjligt att beslagta fler pass och id-handlingar om man misstänker att personer ska gömma sig.  Dessutom kräver partiet fler inre utlänningskontroller.

Enligt Elisabeth Svantesson är det viktigt att polisen har bättre kontroll på vilka som befinner sig Sverige.

”Man får inte befinna sig i landet olagligt. Polisen måste ha ett tydligare uppdrag att jobba med detta”, säger hon.

Moderaterna backas upp av Kristdemokraterna, som anser att det krävs hårdare tag för att avvisa personer som nekas asyl.

”Det är ett problem att personer kunnat avvika och gå under jorden, det måste vi komma tillrätta med”, säger Aron Modig, partiets migrationspolitiska talesperson.

Fredrik Malm, som är migrationspolitisk talesperson för Liberalerna, förutsätter att polisen får de resurser och befogenheter som krävs. Han tror att det kan behövas både fler förvarsplatser och fler inre utlänningskontroller.

”Vi måste kunna verkställa avvisningar från Sverige. Vi kan inte ha en situation där tusentals människor väljer att gå under jorden”, säger han.

Liberalerna är öppna för diskutera Moderaternas förslag om att fördubbla väntetiden för nya asylansökningar. Fredrik Malm ser både för- och nackdelar.

”Har man avsevärt längre preskriptionstid kommer förmodligen färre att gå under jorden. Men risken är att personer som redan befinner sig under jorden stannar där längre”, säger han.

Trots kravet på hårdare tag tror Aron Modig att det kommer att uppstå en hel del tuffa situationer framöver, då personer som varit i Sverige i två, tre år tvingas lämna landet.

”Det kommer finnas många exempel på tuffa avvisningar”, säger han.

Centerpartiets rättspolitiska talesperson Johan Hedin skriver i en kommentar till Di att Centern inte har några planer på att förändra reglerna när det gäller avvisningar.

Tyck till