ANNONS:
Till Di.se
TORSDAG 23 NOV Sveriges bästa finanssajt 2017
MENY
START DI TV BÖRS & MARKNAD
Start Nyheter

Iran vill ta tillbaka marknadsandelar oavsett pris

  • Foto: TT
I spåren av att USA och EU lyfte sanktionerna mot Iran vill landet återta sin andel av oljemarknaden. Oavsett pris. Det skriver CNN Money.

Det är Mohammad Bagher Nobakht, ekonom och talesperson för Irans regering, som i en intervju med CNN Money säger att övriga OPEC-länder bör minska sitt oljeutbud för att göra plats för iransk oljeexport.

”Iran har bestämt sig för att vinna tillbaka sin andel av OPEC-produktionen till varje pris. Det sjunkande oljepriset är verkligen inte vad vi baserar våra beslut på. Och om utbudet av olja ska minska bör det vara de länder som ökade sin produktion när vi hade sanktioner riktade mot oss som bör minska nu. De borde låta Iran ha sin andel av marknaden”, säger Mohammad Bagher Nobakht till CNN Money.

Oljepriset har backat med drygt 70 procent under de senaste 18 månaderna som ett resultat av en stenhård kamp om marknadsandelar mellan OPEC och andra producenter. Det kraftiga prisfallet har satt hård press på många oljeproducenter och en del OPEC-medlemmar vill nu se åtgärder för att priserna återigen ska röra sig uppåt.

Iran är i en relativt bra position för att möta de låga priserna. Landets produktionskostnad ligger på så lite som 13 dollar per fat samtidigt som oljeintäkternas andel av statens budget har minskat till 25 procent, skriver CNN Money.

På torsdagseftermiddagen rusade oljepriset efter att flera internationella medier rapporterat att Saudiarabien förslagit en sänkning av OPEC-ländernas oljeproduktion på uppemot 5 procent. Som mest steg priset på Brent- och WTI-oljan med 8 procent innan de föll tillbaka till en uppgång på omkring 5 procent. Innan nyheten briserade låg dagens uppgång på omkring 2 procent. 

Tyck till