ANNONS:
Till Di.se
MÅNDAG 23 OKT Sveriges bästa finanssajt 2017
MENY
START DI TV BÖRS & MARKNAD
Start Nyheter Analys

Henrik Mitelman: PIGS i repris blir PIG

Närmar vi oss en ny kris i länderna runt Medelhavet?
Något håller på att hända som kan få den tidigare positiva utvecklingen att vända.

Under 2015 gick det mesta rätt i PIGS, alltså i Portugal, Italien, Grekland och Spanien.

Någon fantastiskt utveckling i de forna krisländerna var det inte, men med undantag för Grekland registrerades åtminstone viss tillväxt. Och för Spanien gick det riktigt bra med en BNP-tillväxt på 3 procent och fallande arbetslöshet. För Spanien finns det ingen anledning till oro längre. Värre är det med PIG.

På sistone har utvecklingen gått åt fel håll i Portugal, Italien och Grekland, illustrerat av att deras räntekostnader jämfört med Tyskland har ökat. Investerare vill helt enkelt ha mer betalt för kreditrisken när pengar lånas ut till dessa länder.

Det finns olika skäl till detta. Den gemensamma nämnaren är att PIG tröttnat på åtstramningar.

Portugal har valt en ny regering som lockat väljare med populistiska förslag och som inte alls vill fullfölja den tidigare regimens svångremspolitik.

Den socialistiske premiärministern António Costa återställer i dag det mesta som framgångsrikt ändrat budgetutsikterna. Nu ska minimilöner upp, offentliganställdas löner höjas och arbetstiden sänkas. Ambitionen är att omförhandla lånevillkoren. Klart att marknaden blir orolig.

Italiens premiärminister Matteo Renzi missar aldrig ett tillfälle att bråka med EU-kommissionen och för två veckor sedan tydliggjorde han att tiden är över då Italien låter sig fjärrstyras från Bryssel.

På hemmaplan är det inte längre bara den trista ekonomin som besvärar, utan en alltmer akut bankkris som fått bankaktierna att kollapsa. Under de senaste veckorna har till och med Milanobörsen fått stänga efter enorma ras.

I onsdags aviserades en plan för att omstrukturera en del av bankerna och deras dåliga lån, men till skillnad från exempelvis Sverige under början av 1990-talet väljer man en halvmesyr. Det räcker inte för att återvinna marknadens förtroende.

Och Grekland? Det europeiska sorgebarnet lever i mediaskugga, men skulderna på 177 procent av BNP försvinner inte och budgetunderskotten är svåra att vända runt mitt i recessionen. Inte blir det bättre av att premiärminister Alexis Tsipras folkliga mandat vilar på löften om guld och gröna skogar.

Medan utvecklingen i resten av euroområdet går i rätt riktning, tar Portugal, Italien och Grekland små men avgörande steg åt fel håll. Det kommer inte att sänka Europa, men räkna med att PIG sätter käppar i hjulet även framöver.

Tyck till