ANNONS:
Till Di.se
TISDAG 24 OKT Sveriges bästa finanssajt 2017
MENY
START DI TV BÖRS & MARKNAD
Start Nyheter

Hennes & Mauritz prickar rätt

H&M:s fjärde kvartal var i linje med förväntningarna på det de flesta punkterna. Men trots en vinstökning på 5 procent under året väljer klädjätten att hålla utdelningen på samma nivå.

”Vi följer marknadsutvecklingen noga för varje land där vi har verksamhet. Inför 2016 ser vi många möjligheter men är också väl medvetna om de utmaningar som finns”, kommenterar vd Karl-Johan Persson.

Den viktiga bruttomarginalen är som vanligt i fokus när H&M rapporterar. I det fjärde kvartalet sjönk den från 60,4 procent till 57,5 procent, vilket var i linje med förväntningarna.

Resultatet efter finansiella poster uppgick till 7 148 Mkr (7 799), vilket också detta var som förväntat. Resultatförsämringen förklaras av betydligt högre inköpskostnader med anledning av den dyrare dollarn.

Enligt rapporten har H&M:s första butiker i Indien och i Sydafrika fått en mycket bra start.

För räkenskapsåret 2015/2016 planerar H&M-koncernen ett nettotillskott på cirka 425 butiker, att jämföra med 413 nya butiker under 2014/2015.

Bolaget behåller samtidigt tillväxtmålet om att öppna 10-15 procent nya butiker per år under hög lönsamhet.

H&M har tidigare flaggat för att detta mål kan komma att ändras, men så skedde alltså inte i samband med bokslutet.

Kina och USA kommer bli de marknader under 2015/2016 med flest nya butiker. Nya länder för året blir Nya Zeeland, Cypern och Puerto Rico.

Dessutom planerar bolaget att erbjuda e-handel i ytterligare nio befintliga H&M-länder: Irland, Japan, Grekland, Kroatien, Slovenien, Estland, Lettland, Litauen och Luxemburg.

”Vi är mycket nöjda med utvecklingen hittills inom online och med de satsningar som vi gör för att öka tillgängligheten och servicen för våra kunder”, säger Karl-Johan Persson.

 En negativ punkt i rapporten var utdelningsförslaget på 9,75 kronor -  lika mycket som i fjol. Här hade analytikerna räknat med drygt 10 kronor.

H&M gav även en prognos för januaris försäljning som väntas öka med 7 procent i lokala valutor jämfört med motsvarande månad föregående år. Även detta vara sämre än de 10,6 procent som analytikerna hade räknat med.

Tyck till