ANNONS:
Till Di.se
MÅNDAG 20 NOV Sveriges bästa finanssajt 2017
MENY
START DI TV BÖRS & MARKNAD

Flyktingutvisning blev världsnyhet

Di:s nyhet om att uppåt 80.000 flyktingar ska utvisas från Sverige har blivit en internationell toppnyhet.

Nyheten om massutvisningen – som kan komma att ske med specialchartrade plan – toppar tv-kanalerna BBC, al-Jazira och Sky News, tidningar som Guardian och Time och internationella nyhetsbyråer.

Det är Dagens Industri som skriver att regeringen har gett polisen och Migrationsverket i uppdrag att förbereda utvisning av upp till 80.000 personer.

"Jag tror att det i vart fall rör sig om 60.000 personer, men det kan också bli upp till 80.000", säger inrikesminister Anders Ygeman (S) till Dagens industri.

Ygeman säger att det kom 163.000 asylsökande förra året och att alla inte kommer att få stanna, men vill inte gå in på några exakta antal.

"Utvisningarna kommer att ske löpande efter att Migrationsverket och migrationsdomstolarna har prövat ärendena", säger Ygeman till TT.

Uppdraget är formulerat i regleringsbreven till polisen och Migrationsverket. Dessutom förs samtal med de båda myndigheterna.

"Den stora ökningen kommer nog först om ett år, i takt med att Migrationsverket fattar beslut om asylprövningen", säger Anders Ygeman.

Vad utvisningarna kommer att kosta är oklart.

"Jag har i dagsläget ingen uppfattning", säger Anders Ygeman.

Patrik Engström, chef för polisens nationella gränspolissektion, säger att polisen kommer att behöva mer resurser. Polismyndigheten har just lämnat en skrivelse till regeringen om extra resurser för flyktingströmmen till Sverige.

"I dag jobbar omkring 1.000 poliser inom gränspolisen, de flesta jobbar med gränskontroll och verkställighet av utvisningar. Vi kommer nog att behöva fördubbla dessa", säger Patrik Engström.

Tiotusentals asylsökande avvisas

Tyck till