ANNONS:
Till Di.se
TISDAG 21 NOV Sveriges bästa finanssajt 2017
MENY
START DI TV BÖRS & MARKNAD

Eva-Lotta Rosenqvist lämnar Nordea

  • Eva-Lotta Rosenqvist Foto: Nordea
Eva-Lotta Rosenqvist, chef för regelefterlevnad på  Nordea, lämnar banken efter mindre än ett år på posten. 

Eva-Lotta Rosenqvist tillträdde som chef för regelefterlevnad den första maj förra året. Samma månad fick storbanken stark kritik för bristande regelefterlevnad och maxböter på 50 miljoner kronor från Finansinspektionen.

FI var särskilt kritiska till att Nordea, precis som Handelsbanken, brustit i regelefterlevnaden för att motverka penningstvätt och finansiering av terrorism.

"Nordea har i princip släppt igenom vad som helst", sa FI:s chefsjurist Per Håkansson då till Di.

I ett pressmeddelande skriver Nordeas vd Caspet von Koskull att Eva-Lotta Rosenwvist lagt grunden för de förbättringar som behövs inom regelefterlevnaden.

"Emellertid har vi olika åsikter om de nästföljande stegen i vår compliance-strategi, och det har föranlett att hon beslutat att lämna Nordea", fortsätter vd Casper von Koskull.

Hur åsikterna gått isär vill Nordeas kommunikationschef Claus Christensen inte kommentera. Han säger att storbanken fortsatt utveckla arbetet med regelefterlevnaden sedan Eva-Lotta Rosenqvist tillträdde.

"Dessa planer utvecklas givetvis hela tiden. Nu finns det olika åsikter om nästa steg och det är därför hon har fattat sitt beslut", säger Claus Christensen.

Han säger att regelefterlevnaden har högsta prioritet, något som också den tidigare vd:n Christian Clausen hävdade trots att FI vid flera tillfällen påkallade stora brister i Nordeas regelefterlevnad.

Eva-Lotta Rosenqvist blir kvar på sin post tills vidare medan Nordea arbetar med att rekrytera en efterträdare. Därefter kommer Rosenqvist, som arbetat på Nordea i 18 år, att lämna storbanken. Hennes egen företrädare Erik Kjellberg arbetar fortfarande med regelefterlevnad på Nordea.

Sedan Nordea fick maxböter i maj förra året har nya EU-regler höjt taket rejält. Nu får FI dela ut böter upp till 10 procent av omsättningen under det närmast liggande räkenskapsåret. För Nordeas del skulle det kunna ge böter på uppemot 5,9 miljarder kronor baserat på den senaste årsredovisningen.

Tyck till