ANNONS:
Till Di.se
ONSDAG 18 OKT Sveriges bästa finanssajt 2017
MENY
START DI TV BÖRS & MARKNAD
Start Nyheter

Europa tänder ljuset i Electrolux

  • Foto: Claes-Göran Flinck

GE-smällen och svajande tillväxtmarknader präglar Electrolux fjärde kvartal. Men Europa kommer till undsättning igen och nya chefens chefsjakt har gett resultat.

Strukturkostnader för den kraschade GE-affären tynger Electrolux rörelseresultat med närmare 1,7 miljarder kronor i fjärde kvartalet och drar ned resultatet till minus 202 miljoner kronor. Det är dock bättre än befarat och en stark marginal på 7,4 procent i Europadivisionen gläder.

Nu ser det ut att bli kinesiska Haier som tar över GE:s vitvaror. Vilken risk för ökad prispress ser du?
"Jag förväntar mig ingen större påverkan på kort sikt. Haier har begränsad närvaro i USA så det blir fortfarande GE Appliances vi möter, men med en ny ägare. På lång sikt kan en ny ägare med andra ambitioner både skapa utmaningar och möjligheter", säger avgående vd:n Keith McLoughlin.

Med facit i hand, vad kunde ni ha gjort annorlunda?
"Vad vi inte förutsåg var att det skulle kunna ta 1,5 år att komma till avslut eller att vår partner skulle dra sig ur i elfte timmen – det har aldrig hänt tidigare i ett amerikanskt konkurrensmål – eller att en annan köpare ville betala nästan dubbelt så mycket".

"Vill man göra stora förändringar måste man ha modet att göra djärva drag. Tar man aldrig risk kan man inte ändra riktningen på ett företag men tricket är att ta förståndiga risker. Ja, det här kostade oss mycket pengar men det riskerade aldrig Electrolux och vi går vidare som ett starkt företag".

Tillträdande vd:n Jonas Samuelson presenterar två tunga chefsrekryteringar. Den interna kandidaten Dan Arler blir ny chef för Vitvaror EMEA medan Alan Shaw från Husqvarna blir ny USA-chef. De många chefsbytena är inget som sinkar farten enligt Samuelson.

"Nej, min efterträdare i EMEA har varit en instrumentell faktor i vår turn-around och Alan Shaw är välbekant både med vårt erbjudande och vår företagskultur". 

Keith McLoughlin återvänder nu till USA och har fått en del styrelsemöjligheter, utöver rådgivning åt Electrolux, att ta ställning till.

Inget nytt operativt jobb?
"Man ska aldrig säga aldrig man jag kommer inte att rusa in i något".

Electrolux upprepar bedömningen om en positiv effekt på 550 Mkr i år från lägre råvarukostnader och som väntat föreslås 6,50 kronor i utdelning.

Tyck till