ANNONS:
Till Di.se
LÖRDAG 18 NOV Sveriges bästa finanssajt 2017
MENY
START DI TV BÖRS & MARKNAD
Start Nyheter

EU-kommissionen stöder Ygeman om avvisningar

  • Inrikesminister Anders Ygeman. Foto: TT
EU-kommissionen gav på torsdagen den svenska regeringen stöd att flyktingar vars asylansökan avslås ska avvisas från Sverige.

"EU-länderna har rätt, ja även en plikt, att återbörda personer som inte är berättigade asylansökningar", sade kommissionens talesperson i migrationsfrågor Natasha Bertaud vid en pressbriefing.

"Det handlar om trovärdigheten att folk verkligen återbördas. Vi vill inte ge intrycket att Europa har en öppen dörr, även för personer utan asylbehov", sade hon.

Inrikesminister Anders Ygeman sade att med utgångspunkt från att statistiskt sett omkring 55 procent av asylansökningarna bifalls så bör 60.000-80.000 avslås av de 163.000 som kom 2015.

Natasha Bertaud påminde om att EU-länderna i oktober ifjol enades om att öka takten på att verkställa avvisningsbesluten. Detta är viktigt så att berättigade asylsökanden ska kunna få sina ansökningar hanterade snabbt, sade hon.

Andelen ekonomiska migranter verkar ha ökat något. Talespersonen sade att uppgifter finns om en liten uppgång i antalet avslag på ansökningar.

I övrigt sade Natasha Bertaud att hon inte hade något nytt att meddela om Sveriges begäran att få delta tillsammans med Grekland och Italien i EU:s omfördelning av 160.000 flyktingar till andra EU-länder.

Tyck till