ANNONS:
Till Di.se
LÖRDAG 21 OKT Sveriges bästa finanssajt 2017
MENY
START DI TV BÖRS & MARKNAD
Start Nyheter

"Det här måste bli genomförandets år"

  • M-ledaren ville inte kommentera ett eventuellt samarbeta mellan Moderaterna och Socialdemokraterna. Foto: Amanda Lindgren

Geopolitisk oro och terrorhot men ändå en ljusning i klimatfrågorna. Det stod högst upp på agendan när experter och politiker samlades för Di:s konferens om världen 2016.

”Vi har kanske större geopolitiska risker i världen än vi haft sedan 1980-talet. Det påverkar givetvis investerarna”, sa Thomas Östros, tidigare socialdemokratisk toppolitiker men numera hemmavarande på Internationella valutafonden i Washington med ansvar för Norden och Baltikum.

Han bekymras särskilt av läget i Mellanöstern och de lågintensiva spänningarna på Sydkinesiska sjön, där storspelar som Kina och Japan tampas med mindre nationer som Filippinerna och Vietnam om strategiskt viktiga havsområden.

Spänningarna lär heller inte minska i Östeuropa, där den krigshärjade ukrainska ekonomin är ett särskilt orosmoln.

”Det har inte blivit mindre revanschism i Ryssland bara för vi talar om andra länder”, sa Moderaternas partiledare Anna Kinberg Batra under en paneldiskussion.

Det saknas inte heller orostecken i världsekonomin. Anna Kingberg Batra oroas också av att Eurpoas konkurrenskraft sjunker i relation till andra regioner i världen. För svensk del går de geopolitiska spänningarna och de ekonomiska utmaningarna ihop i flyktingkrisen som kommer att fortsätta prägla det kommande året.

”Jag tror att man är direkt naiv om man tror att den akuta flyktingkrisen är över”, sa Anna Kinberg Batra.

Själv dansade M-ledaren runt elefanten i det politiska rummet, ett eventuellt samarbeta mellan Moderaterna och Socialdemokraterna. Så finkänslig var inte Stefan Fölster, nationalekonom och chef för tankesmedjan Reforminstitutet, som efterlyste mindre blockpolitik och mer koalitionsbyggande under det kommande året.

”2016 är året då Sverige väljer att vara mer som Frankrike eller mer som Tyskland”, sa han.

Det finns ändå en ljusglimt bland alla dystra prognoser enligt Johan Rockström, professor i klimatvetenskap vid Stockholms universitet. Fjolårets stora uppgörelse vid klimatavtalet i Paris var en framgång och kan vara början på ett nytt sätt att tänka kring klimatfrågorna med mer fokus på att skapa affärsmöjligheter på miljöområdet.

”Där har vi nog lite felaktigt ifrågasatt grundvalarna i den traditionella ekonomiska logiken”, sa Johan Rockström.

Han fick medhåll från Pia Anderberg, direktör för HR och förnyelse på Axel Johnson AB, som sa att det märks ett tydligt tryck från kunder som vill ha hållbara alternativ.

”Vi kan både göra affärer och göra gott, det händer det grejer”, sa hon.

Johan Rockström lyfte ändå ett varnande finger. Världens politiker och näringsliv kommer inte att lyckas ställa om i den takt som forskningen egentligen manar till men får vila på sina lagrar.

”Det här måste bli genomförandets år”, sa Johan Rockström.

Tyck till