ANNONS:
Till Di.se
SÖNDAG 19 NOV Sveriges bästa finanssajt 2017
MENY
START DI TV BÖRS & MARKNAD

Börsen: Rapportbolag i botten

Stockholmsbörsen rörde sig precis som de större europeiska börserna en bra bit lägre under förmiddagshandeln på torsdagen.

Bland rapporterande bolag rasade Tele2 på nya prognoser för 2016, medan även Atlas Copco och H&M backade. Till ljuspunkterna hörde Electrolux och NCC.

Vid 13.15 noterades storbolagsindexet OMXS30 ned 2,2 procent till 1.335. Omsättningen uppgick till 9,9 miljarder kronor.

På kontinenten var utvecklingen liknande, även om rörelserna där var något mindre. Storbolagsindex Euro Stoxx 50 föll 1,8 procent, medan tyska DAX och franska CAC 40 tappade 1,8 respektive 1,2 procent.

Klart lägst inom OMXS30 var Tele2 med ett ras på 12 procent. Ebitda-resultat i morgonens rapport för det fjärde kvartalet överträffade förväntningarna, precis som omsättningen och utdelningen. Bilden rapporten gav av 2016 var dock av det dystrare slaget. Teleoperatören räknar med ett ebitda-resultat på 4,6-5,0 miljarder kronor under året, klart under de 5,5 miljarder kronor som analytiker hade väntat sig.

H&M:s rapport motsvarade på de flesta punkter förväntansbilden, även om utdelningen blev något lägre än väntat. Januariförsäljningen nådde dock inte upp till analytikerestimaten, och klädjätten spår vidare viss ökad press på bruttomarginalen på grund av reor i nuvarande kvartal. H&M-aktien tappade 4,3 procent.

Även Atlas Copco föll tillbaka efter sin rapport, där rörelseresultatet och marginalen var svagare än bedömare trott. Lars Brorson, verkstadsanalytiker vid Barclays, pekade bland annat på ett svagt utfall inom affärsområdet gruv- och bergbrytningsteknik.

"Jag tror det handlar om svaga gruvorder, och att marginalen där liksom på byggsidan kom in lite svagt", sade han i en snabbkommentar till Nyhetsbyrån Direkt.

Aktien låg som mest vid minus 5,5 procent efter rapporten, men återhämtade sig sedan något till minus 3,7 procent.

I den andra änden av index steg Electrolux efter att ha rapporterat ett underliggande resultat som var bättre än marknaden trott samt en utdelning i linje med förväntan. Framförallt visade Europaverksamheten framfötterna. Vitvaruaktien var upp kring 3,7 procent.

En annan aktie som steg var SSAB. Reuters rapporterade under dagen att EU-kommissionen föreslår importtullar på kallvalsade platta stålprodukter från Kina och Ryssland medan kommissionen fortsätter att utreda misstankar om dumpning.

SSAB steg, 0,3 procent, precis som en rad andra europeiska stålproducenter.

NCC stod för en klart bättre rapport än väntat, bland annat med en överraskande utdelning. NCC-aktien drogs upp 7 procent.

SCA:s rapport var marginellt svagare än väntat, även om avvikelserna från konsensusprognoserna var små. Möjligen fanns även förväntningar i marknaden om att hygienjätten skulle hamna över konsensus, vilket alltså inte blev fallet. SCA-aktien handlades ned 3,3 procent.

Senare under eftermiddagen mellan 14.30 och 16.00 väntas en del USA-statistik, i form av kontrakterade husköp, order varaktiga varor och siffror över nyanmälda arbetslösa.

Hitta lägsta courtaget! Jämför aktiedepåer (Extern tjänst)

Tyck till