ANNONS:
Till Di.se
LÖRDAG 21 OKT Sveriges bästa finanssajt 2017
MENY
START DI TV BÖRS & MARKNAD
Start Nyheter

Atlas Copco når inte fram

Verkstadsbolaget Atlas Copco redovisar ett rörelseresultat om 4.824 miljoner kronor för det fjärde kvartalet 2015, vilket gav en rörelsemarginal på 18,9 procent.
Aktien faller direkt ned över 4 procent efter rapporten.

I resultatet ingår en engångspost på -95 miljoner kronor.

Analytikernas snittprognos för rörelseresultatet uppgick till 5.012 miljoner kronor och till 19,6 procent för rörelsemarginalen. Här ingår en förväntad engångspost på -1 miljon kronor.

Försäljningen uppgick till 25.582 miljoner kronor för perioden. Här låg SME Direkts konsensusprognos på 25.609 miljoner kronor.

En utdelning på 6:30 kronor per aktie föreslås (för 2014: 6+6 kronor). Enligt SME Direkt väntades i genomsnitt 6:21 kronor.

Atlas Copco tar en kostnad på 2.802 miljoner kronor under det fjärde kvartalet relaterat till skattekrav i Belgien. Inför rapporten hade bolaget guidat för en sådan avsättning i resultatet (på nedersta raden; inte i rörelseresultatet) på 2.780 miljoner kronor.

Europa och Indien förbättrades medan ordernivåer föll i marknader som USA, Kina, Brasilien och Australien.

Det skriver Atlas Copcos vd Ronnie Leten i kommentaren om det fjärde kvartalet 2015 i verkstadskoncernens bokslutsrapport.

I Europa ökade orderingången enligt rapporten med 2 procent i lokala valutor, i Nordamerika minskade den 6 procent medan den i Asien noterades 7 procent lägre.

Sammantaget backade orderingången för hela koncernen med 2 procent, och med 5 procent organiskt.

Branschvis nämner Ronnie Leten en bra efterfrågan från fordon och elektronik, men fortsatt svag efterfrågan från segmenten gruv, bygg, olja och gas.

Tyck till