ANNONS:
Till Di.se
LÖRDAG 21 OKT Sveriges bästa finanssajt 2017
MENY
START DI TV BÖRS & MARKNAD
Start Nyheter Analys

Viktor Munkhammar: KI-barometern för bra för att vara sann

Om något verkar för bra för att vara sant är det antagligen inte sant, lyder en klassisk tumregel. Den kan tillämpas på KI-barometern för januari, som pekar mot en tillväxt i svensk ekonomi kring 6 procent.

Konjunkturinstitutets barometerindikator steg i januari till 111,9 från redan mycket starka 110,3 i december. Medelvärdet är 100. Med KI:s klassificering betyder det att läget är "mycket starkt". Om institutet hade haft ytterligare ett steg på skalan skulle det förmodligen ha kommit till användning. Enligt Nordea är indexnivån, som är den högsta på nästan fem år, förenlig med en tillväxttakt på 6 procent.

Det skulle i så fall bara vara Indien av världens större ekonomier som växer snabbare än Sverige, om vi utgår från att Kinas officiella statistik är överdriven. Riktigt så stark är nog inte den svenska konjunkturen. Det verkar inte heller KI-chefen Mats Dillén tro. Enligt honom bör konfidensindikatorn för industrin, som steg till rekordnivån 120,8 och var den komponent som drog upp det samlade indexet, tas med en "nypa salt".

Men även om industriindikatorn skulle överdriva bilden lite så står det klart att den goda konjunkturen består. Bland de övriga branschindikatorerna är det bara den för de privata tjänstenäringarna som inte visar att läget är "mycket starkt". I den branschen är läget i stället "starkt".

Frågan är hur länge högtrycket kan bestå. I omvärlden blåser betydligt snålare vindar. Exempelvis har skillnaden i humör mellan industrin i Sverige och i USA och Tyskland aldrig varit större. Det är svårt att tro att det gapet kommer att slutas enbart genom att omvärlden närmar sig den svenska nivån. KI:s prognoschef Jesper Hansson varande också på onsdagen för att nedåtriskerna mot institutets prognos om en tillväxt på 3,9 procent i år har ökat.

Men för tillfället är det full fart i såväl butiker och fabriker som på byggen och kontor. Gott så.

Tyck till