ANNONS:
Till Di.se
LÖRDAG 21 OKT Sveriges bästa finanssajt 2017
MENY
START DI TV BÖRS & MARKNAD
Start Nyheter

Världens mest korrupta länder

  • Kim Jong Un till vänster och somalisk polis till höger. Foto: AP

Mutanklagelserna mot Telia Sonera i Centralasien pekas ut som ett bakslag för Sverige i Transparencys korruptionsindex. Företaget har minskat sin närvaro i området, men enligt årets rapport finns det anledning att akta sig för korruption på fem av världens största tillväxtmarknader.  

Enligt Transparency Internationals årliga korruptionsindex har EU-länderna mycket att vara stolta över. Hälften av länderna i topp 20 över världens minst korrupta länder är medlemmar i EU.

I toppen finns Danmark, Finland och Sverige, men även dessa länder har råkat ut för stora bakslag, påpekar författarna av årets rapport. Bland annat tas mutanklagelserna mot Telia Sonera i Uzbekistan upp som ett brännande exempel. 

Sedan 2012 utreds Telia Sonera och det uzbekiska dotterbolaget Ucell för mutor och penningtvätt. Misstanken om korruption gäller ett förvärv av en 3G-licens i Uzbekistan där Telia Sonera ska ha betalat ut över två miljarder kronor till ett brevlådeföretag med nära kopplingar till den uzbekiske presidentens dotter Gulnara Karimova. Under våren 2015 erkände bolaget ytterligare ett diktatursamarbete med Azerbajdzjan.

Korruptionsskandalerna har lett till att Telia Sonera nu försöker minska sin närvaro i Centralasien för att på sikt lämna marknaderna helt och hållet. Beslutet gäller Nepal, Kazakstan, Uzbekistan, Azerbajdzjan, Georgien, Moldavien och Tadzjikistan.

I dag återfinns länderna på platserna 130, 123, 153, 119, 48, 103 och 136 på Transparencys lista över världens minst korrupta länder. 

Enligt rapporten förekommer minst korruption i EU och västra Europa. Inom regionen är Danmark minst korrupt och Bulgarien mest korrupt. Spanien är ett europeiskt land som går mot mer korruption. Även Ungern och Polen får sämre resultat jämfört med förra året med anledning av nya kontroversiella lagar som säkrar statens makt. 

Näst minst minst korrupt är Asien och Stillahavsområdet där Nya Zeeland återfinns i topp och Nordkorea på botten. 

Det tredje minst korrupta området är Amerika där Kanada är det minst korrupta landet. På Haiti och i Venezuela förekommer det mest korruption. 

Den fjärde minst korrupta regionen är Mellanöstern och Norra Afrika. Inom regionen, där korruptionssiffrorna är röda, är Qatar minst korrupt och Sudan mest korrupt. 

Mest korrupt är Östeuropa och Centralasien där minst korruption förekommer i Georgien och mest korruption förekommer i Turkmenistan.

På delad sista plats kommer det subsahariska Afrika där Botswana är minst korrupt och Somalia mest korrupt. Det gör Somalia till världens mest korrupta land tillsammans med Nordkorea. 

Enligt rapporten har samtliga Brics-länder (Brasilien, Ryssland, Indien, Kina och Sydafrika) under 50 poäng i rankningen och därmed stora problem med med korruption. Brics är förkortningen för samarbetet mellan fem av världens största och snabbast växande nya ekonomier. 

Nedan listas topp 20 och botten 20 av Transparency Internationals rankning. 

Världens minst korrupta länder
1. Danmark
2. Finland
3. Sverige
4. Nya Zeeland
5. Nederländerna, Norge
6. Schwiez
7. Singapore
8. Kanada
9. Tyskland, Luxemburg, Storbritannien
10. Australien, Island
11. Belgien
12. Österrike, USA
13. Hong Kong, Irland, Japan
14. Uruguay
15. Qatar
16. Chile, Estland,  Frankrike, Förenade Arabemiraten
17. Bhutan
18. Botswana, Portugal
19. Polen, Taiwan
20. Cypern, Israel, Litauen 

Världens mest korrupta länder 
1. Somalia, Nordkorea
2. Afghanistan
3. Sudan
4. Sydsudan
5. Angola
6. Libyen
7. Irak
8. Venezuela
9. Guinea Bissau 
10. Haiti
11. Yemen
12. Turkmenistan
13. Syrien
14. Eritrea
15. Uzbekistan
16. Zimbabwe, Kambodja, Burundi
17. Burma, Demokratiska republiken Kongo, Tchad
18. Republiken Kongo
19. Centralafrikanska republiken 
20. Uganda 

Här kan du ta del av hela listan

Tyck till