ANNONS:
Till Di.se
MÅNDAG 23 OKT Sveriges bästa finanssajt 2017
MENY
START DI TV BÖRS & MARKNAD
Start Nyheter

Tyskland tar hem jättelast med guld

  • Bundesbank skeppade i fjol hem drygt 200 ton guld från utländska valv. Foto: AP

Den tyska centralbanken Bundesbank skeppade i fjol hem drygt 200 ton guld från utländska valv. Det var den hittills största omgången i Tysklands fleråriga plan att samla guldreserven i Frankfurt, skriver Financial Times.

Tyska Bundesbank forslade hem 210 ton guldtackor under fjolåret, enligt dokumentation som blev offentlig på onsdagen. De värdefulla transporterna gick från säkerhetsvalv i Paris och New York.

Sedan 2013 arbetar Bundesbank efter strategin att förvara minst hälften av Tysklands guldreserv på hemmaplan och därför ta hem tackor från olika platser utomlands, framför allt den amerikanska centralbanken Feds jättevalv i New York.

Hemtransporterna under fjolåret innebar att centralbanken nu påskyndar processen. Hittills har omkring hälften av de planerade volymerna för hemtransport genomförts, skriver FT.

I höstas publicerade Bundesbank en mycket detaljerad rapport om det hemlighetsfulla tyska guldberget. Enligt centralbanken uppgår den totala tyska reserven till 3.383 ton, motsvarande ett värde på nära 1.000 miljarder kronor.

Tysklands guldreserv förlades under det kalla kriget i stor utsträckning i New York, Paris och London för att säkra tillgångarna från att hamna i Sovjetunionens händer om Västtyskland skulle invaderas från Öst.

Dags att börja spara? Jämför sparkonton här! (extern tjänst)

Tyck till