ANNONS:
Till Di.se
MÅNDAG 20 NOV Sveriges bästa finanssajt 2017
MENY
START DI TV BÖRS & MARKNAD

Toppförsäljning av byggmaterial

  • Sänkningen av rot-avdraget fick många svenskar att rusa till byggvaruhusen. Nu väntas försäljningen minska. Foto: Helena Landstedt/TT
Bygg- och järnhandeln redovisar historiska försäljningssiffror för 2015. Anledningen är att sänkningen av rot-avdraget fick många att rusa till byggvaruhusen. Nu väntas försäljningen minska. 

Bygg- och järnhandeln hade en försäljningstillväxt på hela 12,3 procent under 2015. Bara i december ökade försäljningen med 17,9 procent, enligt siffror från Byggmaterialhandlarna.

"Det är historiskt höga siffror. En stor del av ökningen kan tillskrivas sänkningen av rot-avdraget. Många stressade klart för att hinna fakturera innan årsskiftet", säger Ulf S. Gustafsson, vd för branschorganisationen Byggmaterialhandlarna.

Under hela året har bygg- och järnhandelns försäljning haft god kvartalstillväxt. Under det fjärde kvartalet hade branschen en försäljningstillväxt på 15,4 procent. Nu när sänkningen av ROT-avdraget har genomförts förväntas försäljningssiffrorna sjunka.

"Under 2015 har vi haft en ständig uppgång. Det blir tufft att hålla i det. Det råder dock stor optimism inom branschen", säger Ulf S. Gustafsson.

"När vi pratar med våra kunder har de ganska fullt i sina orderböcker. Det borde inte bli något större ras, men det borde minska något", fortsätter han.

RENOVERA? Hitta bästa privatlåneränta här (Extern tjänst)

Tyck till