ANNONS:
Till Di.se
TISDAG 17 OKT Sveriges bästa finanssajt 2017
MENY
START DI TV BÖRS & MARKNAD
Start Nyheter

Starka marginaler av Ericsson

Telekomjätten Ericsson levererade en stark rapport och högre utdelning än väntat. Samtidigt tyngs bruttomarginalen av fortsatt låg mjukvaruförsäljning inom mobilt bredband.

Omsättningen under det fjärde kvartalet landade på 73,6 miljarder kronor (68 miljarder), upp från samma period föregående år men något under förväntningarna enligt en sammanställning från SME Direkt. Rörelseresultatet på 11 miljarder kronor (6,3 miljarder) var desto starkare, över både förväntningar och resultatet samma period 2014. Ericsson levererar också en högre utdelning än väntat på 3,7 kronor per aktie (3,4 kronor).

Det var framför allt högre patent- och licensintäkter och lägre omkostnader, inte minst i affärsområdet Networks, som bidrog till uppgången i rörelseresultatet. Rörelsemarginalen inom affärsområdet var också över förväntan medan affärsområdet Global Services rörelsemarginal missade målet.

I en kommentar skriver vd Hans Vestberg att kostnads- och effektiviseringsprogrammet, som till nästa år ska genererar besparingar i storleksordningen 9 miljarder kronor per år jämfört med 2014, fortlöper enligt planen. Under det andra halvåret i fjol minskade rörelseomkostnaderna exklusive omstruktureringskostnader med närmare 10 procent jämfört med samma period 2014.

”Vi fortsätter att fokusera på rörelseomkostnaderna och att öka insatserna för att ytterligare sänka kostnaderna för sålda varor och tjänster för att förbättra bruttomarginalen”, skriver Gans Vestberg.

Bruttomarginalen pressades under kvartalet en högre andel hårdvaruförsäljning och lägre andel mjukvaruförsäljning. Det syntes bland annat i Nordamerika, där hårdvaruförsäljningen ökade medan investeringarna i mobilt bredband förblev stabila.

Det syntes en ljusning i Kina under det fjärde kvartalet, där utbyggnaden av 4G återhämtade sig. Utvecklingen fortsatte också starkt i Indien, Indonesien och Mexico medan länder med valutaeffekterna emot sig som Ryssland och Brasilien uppvisade en svagare utveckling.

JÄMFÖR PRIVATLÅN. Hitta bästa räntan här! (Extern tjänst)

Tyck till