ANNONS:
Till Di.se
LÖRDAG 21 OKT Sveriges bästa finanssajt 2017
MENY
START DI TV BÖRS & MARKNAD
Start Nyheter

Ryktet som fällde Ericsson

  • Ericssons vd Hans Vestberg. Foto: Sören Andersson/TT

Ericsson släppte på onsdagsmorgonen sin rapport för det fjärde kvartalet. Trots att man levererar i linje med förväntningarna faller aktien tungt på börsen. Orsaken är ett rykte som spreds under gårdagen, skriver Dina Pengar, som är Dagens industris och Expressens gemensamma sajt om privatekonomi.

Enligt ryktet som spreds på handlarborden under tisdagen skulle rapporten vara avsevärt mycket starkare än vad analytikerna förväntat sig. Ericssons B-aktie steg därför med drygt 2,6 procent på tisdagen, att jämföra med storbolagsindexet OMXS30 uppgång med 1,6 procent.

Men rapporten som släpptes på onsdagsmorgonen visade sig inte alls vara särskilt spektakulär.

”De som handlade på sig i går, de kliver av i dag”, säger Joakim Bornold, sparekonom på Nordnet, till Dina Pengar.

Trots att vd:n Hans Vestberg redovisade ökad vinst, bättre marginaler och höjd utdelning räcker det alltså inte för aktiemarknaden. Vid 14-tiden på onsdagseftermiddagen hade Ericssons B-aktie fallit med nästan 6 procent på Stockholmsbörsen, att jämföra med OMXS30 som backar med 1,4 procent.

Inne i rapporten döljer sig också svagheter. Försäljningen har påverkats positivt av engångsposter varav patentavtalet med Apple är ett.

”Försäljningen är där man ser en svaghet, den minskade egentligen. Den straffas man på”, säger Joakim Bornold till Dina Pengar.

Den svaga svenska kronan ger också en ytterligare skjuts till Ericssons försäljningssiffror.

Joakim Bornold är dock förvånad över att aktien faller så pass mycket.

”Som investerare ser man en rapport som kommer in enligt förväntningarna – och så går aktien ned 6 procent på det”, säger han.

Tyck till