ANNONS:
Till Di.se
LÖRDAG 21 OKT Sveriges bästa finanssajt 2017
MENY
START DI TV BÖRS & MARKNAD
Start Nyheter

Republikan vill ha tillbaka giljotinen

  • Foto: TT/Colourbox

Den republikanske guvernören Paul LePage i amerikanska delstaten Maine vill åter börja använda giljotinen för att utföra avrättningar. Det skriver CNN.

Den amerikanska delstaten Maine har problem med drogrelaterad brottslighet. Den republikanske guvernören Paul LePage anser att man inte gör tillräckligt för att stävja den. Därför föreslår han att man börjar använda giljotinen som metod för avrättningar och han lanserar till och med offentliga avrättningar som en möjlighet.

”Det jag tycker att man bör göra är att börja använda giljotinen igen. Vi skulle kunna ha offentliga avrättningar och tävlingar där man gissar vilket hål som huvudet ramlar ned i”, säger han till en lokal radiostation enligt CNN.

Enligt ett nytt lagförslag ska personer som döms för droghandel i Maine minst dömas till fyra års fängelse. Det anser Paul LePage inte vara tillräckligt hårt.

”Jag tycker att dödsstraffet är passande för personer som dödar invånare i Maine”, säger han.

”Om du vill ha min ärliga åsikt tycker jag att man ska ge dem en injektion av det dem säljer”, tillägger han.

Giljotinen gjorde sin debut i Frankrike i samband med den franska revolutionen i slutet av 1700-talet och den användes för att avrätta franske kungen Ludvig XVI. Giljotinen sågs som ett mer humant avrättningsverktyg än de dåvarande alternativen.

Sverige var ett av de sista länderna som införde giljotinen, 1906, och den användes bara en gång då mördaren Johan Alfred Anders avrättades på Långholmen i Stockholm 1910. Det var också den sista avrättningen i Sverige då dödsstraff i fredstid avskaffades 1921.

I Frankrike förblev giljotinen standardmetoden för avrättningar tills dödsstraffet avskaffades 1981.

Tyck till