ANNONS:
Till Di.se
TISDAG 21 NOV Sveriges bästa finanssajt 2017
MENY
START DI TV BÖRS & MARKNAD
Start Nyheter Marknadsnyheter

Norden-börser: Slagig olja tyngde

Börserna i Norden backade överlag i onsdagshandeln och gav således tillbaka en del av tisdagens uppgångar. Ett slagigt oljepris och rapportbesvikelser lyftes fram som orsaker till att sälja aktier.

Samlingsindexet Nordic VINX 30 noterades kring klockan 17 runt 0,4 procent lägre till nivån 927.

"Ingen är riktigt säker på var vi ska nu och ingen är väl inte heller tillräckligt modig för att trycka på köpknappen. Rapporterna verkar inte ge särskilt mycket stöd, kanske kan Fed göra det i kväll", sade Peter Dixon, global aktieekonom vid Commerzbank, till Bloomberg.

Kvällens huvudnummer, Feds policybesked klockan 20.00, väntas inte bjuda på några åtgärder och marknaden har generellt dragit ned förväntningarna om höjningar i år. Fed-ledamöternas medianprognos i december på fyra höjningar under 2016 betraktas av marknadsaktörer generellt som avlägsen.

Trots högre lagerdata än väntat vände oljan upp från minus och noterades på eftermiddagen svensk tid på plus. OBX-index i Oslo stängde 0,7 procent ned.

På aktiefronten fick Seadrill en del uppmärksamhet, aktien backade 2,7 procent. Nordea har sänkt riktkursen för oljeservicebolaget till 5 kronor från 40 kronor och menar att en refinansiering är oundviklig för att verksamheten ska kunna fortsätta.

Trots att TDC rasade 10 procent i Köpenhamn lyckades OMXC20 stänga vid plus 0,1 procent. I samband med sin rapport lämnade teleoperatören svaga prognoser för 2016, nedjusterad utdelningspolicy samt en goodwillnedskrivning vilket tyngde.

På finskt börsgolv var OMXH25 ned 0,3 procent främst tyngt av Nordea som backade 6 procent efter att ha signalerat sänk utdelningspolicy i kvartalsrapporten.

Tyck till