ANNONS:
Till Di.se
SÖNDAG 22 OKT Sveriges bästa finanssajt 2017
MENY
START DI TV BÖRS & MARKNAD
Start Nyheter

Mohamed El-Erian varnar för tuffare tider

  • Foto: Kathy Willens/TT

Finansprofilen Mohamed El-Erian varnar för att eran med extraordinär penningpolitik är över. Han säger till CNBC att det inte går att låna sig till tillväxt längre, och att investerare måste förbereda sig på tuffare tider.

Mohamed El-Erian har en gedigen bakgrund inom finansvärlden. Han har bland annat jobbat i över ett årtionde på IMF och varit vd på kända hedgefondfirman Pimco.

Han varnar nu investerare för att volatiliteten som präglat det nya året kommer att fortsätta då Fed börjat att höja räntan. Samtidigt rör sig andra centralbanker som ECB, Bank of Japan och PBOC (People’s Bank of China) i motsatt riktning med mer penningpolitisk stimulans.

Enligt Mohamed El-Erian gjorde centralbankerna ett mycket bra jobb med att rädda världen undan en global kollaps och långvarig depression i samband med finanskrisen 2008.

”Men sedan klev de in och tog ansvar för hela den ekonomiska politiken”, säger Mohamed El-Erian och syftar på de kvantitativa lättnader som Fed, Bank of Japan och ECB genomfört med massiva stödköp av obligationer och andra tillgångar.

Centralbankerna tvingades dock att agera på det sättet då politiker inte tog ansvar för att genomföra reformer och satsningar som kunnat säkra den ekonomiska tillväxten, tillägger han.

Men att trycka så mycket pengar har gjort att man ”lånat” tillväxt från framtiden, och eran där centralbankerna har kunnat göra så är nu över. Mohamed El-Erian vill I stället se mer global koordination mellan länder för att säkra tillväxten. Han ser nu en tidsperiod på tre år där reformer måste till, annars kan en global recession vara nära och volatiliteten på finansmarknaderna bli värre.

”Vi måste gå från att vara beroende av centralbankerna för tillväxten och återgå till det som driver de underliggande faktorer som driver tillväxten”, säger han.

”USA behöver reformera sitt skattesystem och satsa mer på investeringar i bland annat infrastruktur. Europa behöver ta itu med sitt skuldproblem”, fortsätter han när han pekar ut några av de saker som måste göras.

Tyck till