ANNONS:
Till Di.se
LÖRDAG 21 OKT Sveriges bästa finanssajt 2017
MENY
START DI TV BÖRS & MARKNAD
Start Nyheter

Moderaterna KU-anmäler Löfven

  • Stefan Löfven. Foto: TT

Moderaterna KU-anmäler statsminister Stefan Löfven. Orsaken är bristande insyn i Innovationsrådet. ”Jag har försökt att få ut dokumentation men det går inte”, säger riksdagsledamoten Jörgen Warborn.

Anmälan kommer att överlämnas till Konstitutionsutskottet (KU) på torsdagen. Jörgen Warborn är kritisk till att Innovationsrådets möten inte protokollförs.

”Jag har försökt att få ut dokumentation men det går inte. Jag har ställt en skriftlig fråga till Stefan Löfven, men han har valt att inte svar på den. Det här vill jag att KU ska granska”, säger han.

Jörgen Warborn anser att frågor som rör jobb, innovation och svensk konkurrenskraft är helt centrala för Sveriges framtid.

Innovationsrådet träffas en gång i kvartalet och leds av Stefan Löfven. Förutom de fem ministrarna ingår tio företrädare för näringslivet, facket och den akademiska världen.

”Utan att det dokumenteras vad de tycker, så påverkar de naturligtvis regeringens politik i olika riktningar”, säger Jörgen Warborn.

Förutom den bristande insynen, anser han att det finns problem ur ett rent konstitutionellt perspektiv att Innovationsrådets verksamhet inte dokumenteras.

”Jag som riksdagsledamot i opposition kan inte utföra min granskande roll som jag ska göra”, säger Jörgen Warborn.

Under onsdagen KU-anmälde moderaterna även statsminister Stefan Löfven för att han inte lämnar ut minnesanteckningar från säkerhetspolitiska rådets möten trots att oppositionen begärt detta.

Tidigare i veckan lämnade Moderaternas utrikespolitiska talesperson Karin Enström in en KU-anmälan mot utrikesminister Margot Wallström. Den var kopplad till Sveriges hjälp till Frankrike i kampen mot IS.

Tyck till