ANNONS:
Till Di.se
LÖRDAG 21 OKT Sveriges bästa finanssajt 2017
MENY
START DI TV BÖRS & MARKNAD
Start Nyheter

Mjukt besked att vänta från Yellen

Kvällens räntebesked blir en svår balansgång för Fed.
Centralbanken väntas signalera att nästa höjning dröjer.

Marknaden räknar nu bara med en räntehöjning 2016

I kväll klockan 20.00 kommer den amerikanska centralbanken Federal Reserve med räntebesked efter sitt tvådagarsmöte. Inte ens före de senaste veckornas finansiella turbulens var det aktuellt med en höjning nu i januari och i dag är en sådan i princip utesluten.

Intresset riktar sig därför mot hur Fed ska formulera sig i kvällens räntekommuniké. Fed har räntemöten åtta gånger per år, men bara varannan gång åtföljs mötet av en presskonferens.

När räntan höjdes i decem ber var planen att höja fyra gånger till under innevarande år och fyra till 2017. Det första steget väntades i mars, som är nästa möte med åtföljande presskonferens.

Marknadsaktörerna trodde redan i december på en långsammare takt än den Fed såg framför sig och prisade då in ungefär två höjningar under 2016 och lika många 2017. Diskrepansen har förstärkts efter den stökiga inledningen på året. Att döma av priserna på terminskontrakt blir det bara en höjning i år.

Det räntehandlarna i första hand kommer att hålla koll på är signaler om vad som ska hända i mars. Enligt SEB indikerar prissättningen en sannolikhet på bara omkring 20 procent att räntan höjs vid det mötet, att jämföra med 45 procent för en månad sedan.

”Stramare finansiella förhållanden gör att behovet av faktiska räntehöjningar är mindre och vi tror att Fed kommer att avvakta ett tag. Vår prognos är att nästa höjning om 25 punkter kommer i juni, följt av nya höjningar i september och december”, skriver SEB i ett marknadsbrev.

Också Danske Bank tror på tre höjningar i år; i april, september och december.

”Även om tre höjningar är en väldigt försiktig takt får vi erkänna att risken för att det blir färre har ökat i januari, med svagare statistik än väntat och deppiga finansmarknader”, skriver Danske.

Credit Suisses analytiker tror inte på en höjning i mars och betonar att det är en svår balansgång som väntar när räntekommittén FOMC ska formulera kommunikén.

”Vi tror att FOMC kommer att försöka försäkra investerarna att man inte är blind för marknadens beteende Men de vill antagligen samtidigt undvika att oroa allmänheten med överdrivet kraftiga varningar om nedsidesrisker”, skriver banken i ett marknadsbrev, enligt nyhetsbyrån Direkt.

”Enligt vår bedömning har brådskan för Fed att strama åt policyn igen redan i mars sjunkit för varje dag med instabilitet på marknaderna. Det hjälper inte heller det kortsiktiga åtstramningscaset att den senaste USA-statistiken, även om den ännu pekar mot tillväxt nära landets potential, har kommit in under förväntningarna”, fortsätter Credit Suisse.

En viktig fråga är hur Fed ser på raset för oljepriset. Billigare olja bör lyfta efterfrågan men slår hårt mot delar av industrin och drar också ned inflationstakten.

”De positiva effekterna av billigare olja kommer endast gradvis medan de negativa effekterna känns snabbt”, skriver Commerzbank i ett marknadsbrev, rapporterar Direkt.

Tyck till