ANNONS:
Till Di.se
MÅNDAG 20 NOV Sveriges bästa finanssajt 2017
MENY
START DI TV BÖRS & MARKNAD

Malmö ska kompenseras för flyktingkrisen

Öresundsregionens utsatthet i flyktingkrisens spår ska kompenseras av regeringen.
"Vi känner stark sympati med den besvärliga situation som Malmö och Skåne befinner sig i", säger infrastrukturminister Anna Johansson (S) till TT.

Först en hel höst där tusentals asylsökande i veckan satte extra stor press på städer som Malmö och Trelleborg — orter "nära kontinenten" som varit första anhalten i Sverige för flyktingar som kommit med framförallt färjor från Tyskland och tåg via Danmark.

Och den senaste tiden gränskontroller och id-kontroller som har försvårat vardagen för många pendlare. "Öresundsregionen skadas" har varit ett högljutt budskap från flera håll.

"Nu ser vi på vad vi kan göra från regeringens horisont, för att underlätta situationen och ge både Malmö och Skåne bättre förutsättningar till hög tillväxt, fler jobb och att fortsätta vara det viktiga utvecklingsnav för hela Sverige som man faktiskt är", säger Anna Johansson vid ett besök i Malmö.

Tidigare har regeringen skjutit till 10 miljarder kronor som öronmärkts för de kommuner som tar ett stort ansvar för flyktingmottagandet. Men nu handlar det alltså om särskilda insatser för just Öresundsregionen.

"För att kompensera för den utsatthet som Skåne och Malmö befinner sig i", säger Johansson.

Nu inleder regeringen en dialog med regionala och lokala företrädare för att ta fram åtgärder. Kommunstyrelsens ordförande i Malmö, Katrin Stjernfeldt Jammeh (S), har redan uttryckt att bilden av Öresundsregionen som en gränslös arbetsmarknads- och näringslivsregion i ett internationellt perspektiv skadats.

Hon har efterlyst en nationell strategi för regionen och satsningar på infrastrukturens område.

"I samtalen hoppas jag att vi kan hitta varandra på ett bra sätt. I första hand handlar det kanske om åtgärder som bland annat stärker näringslivet och trimmar de infrastruktursystem som finns", säger Anna Johansson.

Tyck till