ANNONS:
Till Di.se
LÖRDAG 18 NOV Sveriges bästa finanssajt 2017
MENY
START DI TV BÖRS & MARKNAD

Makrorådet: Festen snart över

Den svenska ekonomin går som tåget. Men festen är snart över. Varningen utfärdas i Di-podden Makrorådet.

Sveriges BNP växte under andra halvan av fjolåret med omkring 4 procent i årstakt. De indikatorer som publicerats av året, exempelvis Konjunkturinstitutets barometer för januari, tyder på fortsatt hög fart.

”Det vi ser i svensk ekonomi är att vi har en fortsatt stark arbetsmarknad, hög konsumtion och ovanpå det får vi en exportsektor och en industriproduktion som går bättre. Det talar för att vi får en god tillväxt i svensk ekonomi i år och även in i nästa år”, säger Swedbanks chefsekonom Anna Breman i Dagens industris podd Makrorådet.

Att den goda konjunkturen ska bestå är dock att hoppas på för mycket.

”Det jag tycker är oroande är att man kanske tror att det ska fortsätta att gå så bra även framöver. Just nu går det bra och det är delvis för att vi har en kombination av en ultralätt penningpolitik, en expansiv finanspolitik och en kronkurs som har hjälpt exportindustrin. De stimulanser vi har fått de senast året kommer inte att fortsätta i två, tre, fyra år framåt.”

En annan faktor är att det går betydligt trögare i omvärlden. Sverige är för tillfället något av en udda fågel när det gäller konjunkturläget. SEB:s analyschef Johan Javeus tror att Sverige kan köra solo, men inte så länge.

”Det kan vi göra, men under väldigt begränsad tid.”

Anna pratar om ett till två år?
”Ett-två år tror jag är för mycket.”

”En av mina favoritindikatorer är att titta på inköpschefsindex för Sverige och jämföra med Tyskland. Det är sällan vi har några större avvikelser över tid. Det tror jag inte att vi kommer att ha den här gången heller. Det går hyfsat i Tyskland också men det går mycket bättre för Sverige. Skillnaden är lite för stor just nu."

Tyck till