ANNONS:
Till Di.se
LÖRDAG 18 NOV Sveriges bästa finanssajt 2017
MENY
START DI TV BÖRS & MARKNAD
Start Nyheter

Liberalerna kräver snabbspår för syriska flyktingar

  • Foto: TT
Liberalerna vill införa ett snabbspår för syriska flyktingar. Partiet anser att personer som flytt från Syrien och kan styrka sin identitet ska få ett asylbeslut inom tre månader.

Just nu finns 180.000 personer inskrivna i Migrationsverkets mottagningssystem och de flesta har en lång väntan framför sig innan de kan få besked om uppehållstillstånd.

Liberalerna kräver nu kraftfulla åtgärder för att snabba på asylprocessen. Enligt Jan Björklund är det ohållbart med väntetider upp till två år.

”Det riskerar att skapa ett haveri i mottagningssystemet.”, säger han.

Partiet vill bland annat införa ett snabbspår för flyktingar från Syrien, som innebär att personer som kan styrka sin identitet ska få ett asylbeslut inom tre månader.

I dag får i princip alla som kommer från Syrien stanna i Sverige. Förslaget gäller dock endast de som redan kommit till hit.

”Vi måste förändra asylprocessen. Den långa väntetiden är nedbrytande för individen och väldigt, väldigt dyr”, säger jan Björklund.

Liberalerna vill även införa prövningstillstånd för att överklaga ett avslag, i syfte att ytterligare snabba på asylprocessen. I dag är det endast cirka 10 procent av Migrationsverkets beslut som ändras efter en överklagan.

”Här finns det en möjlighet att kraftigt avlasta domstolssystemet genom att införa ett prövningstillstånd”, säger Erik Ullenhag, gruppledare och ekonomiskpolitisk talesperson.

Förra året sökte drygt 160.000 personer asyl i Sverige. Ungefär en tredjedel av dem kom från Syrien. Antalet har dock minskat kraftigt och de senaste sju dagarna har knappt 800 personer ansökt om asyl.

Enligt Jan Björklund är det ännu för tidigt att bedöma om det handlar om en varaktig förändring.

”Om man tittar på tidigare år så är inströmningen i januari bland de lägsta, det är mycket högre när det blir lite varmare”, säger han.

Tyck till