ANNONS:
Till Di.se
SÖNDAG 22 OKT Sveriges bästa finanssajt 2017
MENY
START DI TV BÖRS & MARKNAD
Start Nyheter

Fed håller alla dörrar öppna

  • Analys av Johanna Jeansson.

Den amerikanska centralbanken höll som väntat räntan oförändrad på onsdagen och lämnade ett ganska mjukt budskap inför nästa räntemöte i mars. "Ekonomin motiverar troligen endast gradvisa räntehöjningar", skrev Federal Reserve, Fed, i det pressmeddelande som följde på centralbankens två dagar långa räntemöte. "Kommittén bevakar noga utvecklingen i den globala ekonomin och på de finansiella marknaderna."

Fed, som höjde räntan för första gången på nästan tio år för bara sex veckor sedan, lät samtidigt styrräntan ligga kvar i intervallet 0,25 till 0,5 procent. Enligt en enkät av Bloomberg News räknade samtliga 104 tillfrågade ekonomer med ett oförändrat intervall.

Onsdagens pressmeddelande förtydligar att centralbankens räntekommitté vill hålla alla dörrar öppna för att avvakta hur ekonomin och finansmarknaderna utvecklas framöver. Hittills i år har de finansiella förhållandena i USA stramats åt i spåren av lägre aktiekurser och stigande kreditspreadar för vissa företag.

Nästa räntebesked kommer i mitten av mars och följs då av en presskonferens där Fedchefen Janet Yellen har möjlighet att utveckla sin syn på det ekonomiska läget.

Börsen reagerade initialt positivt på beskedet men om de senaste veckornas skakiga utveckling på världens finansmarknader fortsätter minskar utrymmet för Fed att höja räntan snart igen.

Det förklarar också varför förväntningarna på kommande räntehöjningar har avtagit under året. I början av 2016 visade marknadsprissättningen ungefär 50 procents sannolikhet för ytterligare en höjning i mars men innan onsdagens besked låg den sannolikheten på bara 30 procent.

Varje nytt år betyder nya röstande medlemmar i Feds räntekommitté. Ett av nytillskotten är chefen för Kansas City Fed, Esther George. Trots att hon tidigare gjort sig känd för att våga gå emot majoriteten och dessutom har sagt att decemberhöjningen var i senaste laget röstade hon för oförändrad ränta nu. Onsdagens beslut var också enhälligt.

Tyck till