ANNONS:
Till Di.se
LÖRDAG 21 OKT Sveriges bästa finanssajt 2017
MENY
START DI TV BÖRS & MARKNAD
Start Nyheter

EU vill ha jätteböter mot utsläppsfusk

  • Foto: AP

EU-kommissionen vill ha bättre kontroll över hur bilar testas samt möjligheten att bötfälla utsläppsfuskande biltillverkare med så mycket som 30.000 euro, motsvarande 278.000 kronor, per bil.

Som en direkt följd av Volkswagens utsläppsfusk i USA vill EU-kommissionen nu få bättre kontroll över hur bilar testas och godkänns i EU-länderna. Enligt förslagen framgår bland annat att utsläppstesterna i fortsättningen ska betalas av myndigheterna istället för av biltillverkarna för att undvika intressekonflikter, skriver TT.

"Med våra förslag i dag kommer vi att höja kvaliteten och oberoendet inom fordonstestandet och förbättra översikten av de bilar som redan är i omlopp", säger industrikommissionären Elzbieta Bienkowska i ett uttalande.

EU-kommissionen vill även ha möjlighet att bötfälla biltillverkare som fuskar med utsläppstesterna med så mycket som 278.000 kronor per bil.

Volkswagen erkände i september 2015 att bolaget manipulerat mjukvaran i ett antal modeller så att de skulle uppvisa bättre resultat i utsläppstester. Enligt TT berördes 11 miljoner fordon globalt varav 8,5 miljoner i Europa.

Om EU-kommissionen haft möjlighet att dela ut böterna innan skandalen briserade och samtliga Volkswagens 8,5 miljoner bilar tilldelats maxboten hade den teoretiska boten landat på astronomiska 2.361 miljarder kronor.

Tyck till