ANNONS:
Till Di.se
TISDAG 17 OKT Sveriges bästa finanssajt 2017
MENY
START DI TV BÖRS & MARKNAD
Start Nyheter

Dr Doom: Oljepriset ska upp

  • Nouriel Roubini. Foto: AP

Ekonomen Nouriel Roubini, även känd som Dr Doom, brukar ofta ha en mer pessimistisk syn på världsekonomin. Men när det kommer till oljan tror han att priset måste upp.

Att oljepriset fallit brant under de senaste månaderna kan inte ha undgått någon. Sedan årsskiftet har Brentoljan backat med 10,6 procent och det svarta guldet handlas nu för omkring 33,6 dollar per fat. För WTI-oljan landar negången på 12,9 procent och den handlas nu för 33,2 dollar per fat.

Prispressen ökade ytterligare efter att USA och EU lyfte sina sanktioner mot Iran vilket innebär att det oljerika landet återigen får full tillgång till den internationella oljemarknaden. Iran har som ambition att öka sin produktion med 500.000 fat under de närmsta månaderna och med ytterligare 500.000 fat inom sju månader.

Men mitt bland alla varningsrop om att världen håller på att drunkna i olja när utbudet överstiger efterfrågan finns det även röster som menar att priset måste upp. Det rör sig om ingen mindre än ekonomen Nouriel Roubini, även kallad Dr Doom, som menar att det inte finns stöd för dagens prisnivå och att priserna kommer vända upp under 2016.

”Oljepriset kan gå lägre även från nuvarande nivåer men om det går ner mot 20 dollar per fat så tror jag inte det kan stanna där. Vid den nivån finns det producenter som inte kan producera lönsamt och de kommer dra ner på produktionen. Mot slutet av 2016 måste oljepriset överstiga 40 dollar per fat eftersom de grundläggande faktorerna inte motiverar ett pris på 30 dollar per fat”, skriver Nouriel Roubini på sin blogg.

Spara långsiktigt! Jämför sparkonton här! (extern tjänst)

Tyck till