ANNONS:
Till Di.se
TISDAG 17 OKT Sveriges bästa finanssajt 2017
MENY
START DI TV BÖRS & MARKNAD
Start Nyheter

Bottensiffror oroar socialdemokrater

  • Foto: TT

Oron inom S växer efter det rekordlåga opinionsstödet. Men statsminister Stefan Löfven (S) anser att regeringens kurs är tydlig och håller fast vid den.

Socialdemokraterna har legat under 25 procents väljarstöd i de tre senaste opinionsmätningarna. Internt hörs kritik om att regeringen är för defensiv och att den dagliga hanteringen av flyktingkrisen skymmer hjärtefrågor som jobb, skola och bostäder.

"Mitt i all daglig krishantering känns det som att regeringen är på väg att tappa bort riktningen", säger SSU-ordföranden Philip Botström som vill se partiorganisationen vakna.

"De har ju gått i ide sedan valrörelsen."

Botström tror att många väljare tvivlar på S förmåga att omvandla sina värderingar till konkret politik.

Statsminister Stefan Löfven tycker dock att regeringens riktning är tydlig och tänker hålla fast vid den utstakade vägen. Han pekar på innehållet i de två regeringsförklaringarna och budgetpropositionerna.

"Alla dessa pekar i samma riktning. Det är slut nu på nedskärningar och skattesänkningar. Nu är det investeringar som gäller. Det visar våra konkreta förslag. Riktningen är klar och ska hållas i", säger han.

Yoomi Renström, distriktsordförande i Gävleborg, vill att partiet lyfter blicken.

"Vi är så fokuserade på att vända de senaste opinionssiffrorna och då löser man hela tiden de problem som är akuta. Det tror jag på lång sikt är förödande för politiken", säger hon.

"Jag tror folk vill veta vart man är på väg, ha en tydligare diskussion om hur framtiden ser ut och hur vi vill lösa problem."

Patrik Björck, distriktsordförande i Skaraborg, vill byta fokus till saker som faktiskt görs och som partiet vill göra.

"Bygga bostäder, sätta folk i jobb och satsa resurser på skolan. Vi måste fokusera på jättekonkreta, klassiska samhällsbyggnadsprojekt om vi ska få tillbaka väljarnas förtroende."

Ann-Sofie Hermansson, gruppledare för S i Göteborg, är inne på samma linje — väljarna vill se mer klassisk S-politik.

"Det behövs social ingenjörskonst, reformistisk fantasi. Vi har levererat förr, jag tror inte att vi egentligen har sämre förutsättningar i dag att bygga ett jämlikare samhälle. Men vi är lite ängsliga, oroar oss lite för mycket, vi behöver räta på ryggen."

Men Hermansson tror också att politikerna överrumplats av flyktingsituationen.

"Regeringen har levererat en del, men det hjälper inte om känslan är att det kanske inte håller, att man tänker att vi inte kan leverera trygghet och stabilitet."

Lars Stjernqvist, kommunalråd i Norrköping, tror inte att mer visioner är lösningen utan vill framförallt se en stor satsning framöver.

"Vi måste satsa mycket mer på utbildning, det krävs mycket, mycket mer av det för att människor ska kunna ta de jobb som finns", säger han.

"Vi har varit för försiktiga att utmana högerns skattepolitik, den försiktiga retoriken gör att konflikterna i politiken inte blir lika synliga. En rejäl satsning på utbildning kostar."

Även i regeringen vill man helst prata om skolan och jobben, men att försöka runda flyktingkrisen för att i stället tala om sina hjärtefrågor anses omöjligt. Migration och integration väntas dominera även under våren.

"Det handlar om att fortsätta ligga i och jobba varenda dag och se till att lösa problemen. Då kommer förtroendet att komma", säger migrationsminister Morgan Johansson.

Antalet asylsökande sjunker nu och ligger på under 800 i veckan jämfört med närmare tio tusen i oktober och november.

"Det är ett tecken på den handlingskraft som kanske många efterfrågade i höstas", säger Johansson.

"Jag tror att svenska folket efterfrågar en politik för att bättre kunna ta hand om de människor som kommer."

Tyck till