ANNONS:
Till Di.se
LÖRDAG 21 OKT Sveriges bästa finanssajt 2017
MENY
START DI TV BÖRS & MARKNAD
Start Nyheter

Börsen: Gick sämre än övriga Europa

Nordea och Ericsson rapporterade sämre än väntat på onsdagen och Stockholmsbörsen gick sämre än övriga Europa. I USA tyngde rapporterade Apple och Boeing samtidigt som index fick lite hjälp från ett stigande oljepris.

Flera stora börser i Europa stängde kring nollan eller med mindre uppgångar. Men i Stockholm stängde OMXS30 0,7 procent ned till nivån 1.366. Omsättningen på Stockholmsbörsen uppgick till 17,5 miljarder kronor.

Nordea signalerade i sin bokslutsrapport försiktighet med framtida utdelningar och aktien stängde nästan 6 procent lägre. Kvartalsresultatet var annars i stora drag i linje med marknadens förväntningar.

Övriga svenska storbanker tog nedgångar på 0,3-1,8 procent.

Ericssons rörelsevinst och utdelning var lite bättre än väntat för det fjärde kvartalet. Flera analytiker var dock besvikna på bruttomarginalen. Försäljningen var något på den låga sidan. Aktien föll 6,3 procent och toppade börsens omsättningsliga. Konkurrenten Nokia tappade 1,1 procent.

Danska TDC avslöjade planer på att lämna marknaden i Sverige, där operatörerna gått bet på konsolidering.

"Vi ser Comhem som en möjlig köpare av denna verksamhet. Om så är fallet kan Comhem inte återköpa aktier i den omfattning som de gör för närvarande", skrev SEB i ett marknadsbrev.

Com Hem stängde i linje med index.

Bättre gick det för Fingerprint som slutade 4,2 procent upp. Inget annat bolag i OMXS30 har så stor spännvidd mellan lägsta och högsta riktkurs, konstaterade Bloomberg News i en artikel.

Även ABB och Volvo utmärkte sig med ökningar över 1 procent. Flera andra verkstadspapper gick också bra. Atlas Copco, som lämnar sin delårsrapport på torsdagen, och Sandvik steg knappt 1 procent. SKF backade marginellt.

Oljepriserna vände upp på eftermiddagen och när börsens stängde sträckte sig uppgången till 4 procent. Lundin Petroleum gick marginellt bättre än snittet.

SSAB rekylerade ned efter tisdagen drygt 8-procentiga uppgång efter att den amerikanska sektorkollegan AK Steel överraskat med sina kvartalsrapporter. På onsdagen tappade aktien i det svenska stålbolaget 3,3 procent.

Tryckerikoncernen Elanders lyfte och stannade 5,8 procent upp efter ett starkt resultat och en fördubblad utdelning. Bolaget, som har Carl Bennet som dominerande ägare, öppnade via ny policy för att dela ut än högre del av vinsten framgent.

E-handelsbolaget Qliro, med Kinnevik som huvudägare, föll tungt: drygt 15 procent. Förlusterna ökade under det fjärde kvartalet. Dotterbolaget CDON ska effektivisera och ta engångskostnader.

Teknikkonsulten ÅF får rekommendationen köp i onsdagens nummer av Affärsvärlden. Aktien steg men stannade 0,6 procent högre.

Tyck till