ANNONS:
Till Di.se
ONSDAG 22 NOV Sveriges bästa finanssajt 2017
MENY
START DI TV BÖRS & MARKNAD

Bankanställda i uppror mot kontorstrenden

  • Foto: Colourbox
Finansbranschens rörelse mot aktivitetsbaserade kontor är allt annat än en succé. Enligt en undersökning som gjorts av Finansliv skulle hela 83 procent föredra en arbetsgivare där man får ett eget skrivbord.

Stressande, ineffektivt och negativt för grupptillhörigheten. Många av de 552 personer som har deltagit i undersökningen sågar kontorskonceptet som blir allt vanligare inom finansbranschen.

”Det är bättre i teorin men fungerar uselt i praktiken”, ”De ’bra’ platserna är ständigt ockuperade av samma personer” och ”Det tar extra tid att hela tiden ta fram sin dator och städa undan” är några av svaren från finansfolket.

Med aktivitetsbaserade kontor kan ytan per medarbetare dras ned till 10-13 kvadratmeter, från 15-20 i ett kontorslandskap och 20-30 i kontor med egna rum, enligt fastighetsbolaget Brostaden.

”Förtätning av kontorsytan är det huvudsakliga skälet till aktivitetsbaserad arbetsplats och allt annat är säljpitch”, säger en svarande.

Undersökningen visar att 65 procent av medarbetare som ännu inte har flyttat in i ett aktivitetsbaserat kontor inte vill prova. Av de som provat anser 46 procent att arbetsmiljön har försämrats, medan 35 procent tycker att den har förbättrats.

Swedbank medger att förändringen mot ett mer aktivitetsbaserat system har varit mycket tyngre och större än man trott, men tillägger att medarbetarna ännu inte haft tillräckligt med tid för att vänja sig. Övriga aktörer som har genomfört förändringen säger att det är för tidigt för att utvärdera resultatet.

SEB, som inleder flytten till Solna under 2017, har valt att minska utsträckningen av aktivitetsbaserat till följd av andra bolags erfarenheter av upplägget.

FACTORING: Låt bankerna slåss om dig som kund. (Extern tjänst)

Tyck till