ANNONS:
Till Di.se
LÖRDAG 21 OKT Sveriges bästa finanssajt 2017
MENY
START DI TV BÖRS & MARKNAD
Start Nyheter

Ygeman svänger om Frontex

  • Inrikesminister Anders Ygeman. Foto: Henrik Montgomery/TT

Inrikesminister Anders Ygeman (S) är redo att låta EU:s gränsstyrka Frontex gå in i ett medlemsland mot dess egen vilja om gränskontrollen inte fungerar

" Jag tror att det kommer att vara nödvändigt... Exakt hur det kommer att gå till är nog för tidigt att säga, för det finns olika viljor i olika medlemsstater, men jag är beredd att låta ett framtida Frontex gå in mot en medlemsstats vilja", säger Ygeman i samband med dagens inrikes- och justitieministermöte i Amsterdam.

När EU-kommissionen i december lade fram sitt förslag om Frontex framtida befogenheter var Sverige kraftigt emot den del som handlade om att agera mot ett lands vilja. Att Ygeman nu svängt motiverar han bland annat med Sveriges fortsatta ansträngningar för att få EU:s omfördelningssystem av asylsökande att fungera.

"Sverige har varit ett av de länder som kraftfullast drivit på att vi måste få en omfördelning på plats. Och att få en omfördelning på plats hänger ihop med att man kan skydda den yttre gränsen... Jag tror att det kan vara bra att möjligheten att intervenera finns så att inte insatsen dras i långbänk", säger Ygeman i Amsterdam.

Flera länder är dock fortsatt emot möjligheten för Frontex att ingripa mot någons vilja. Enligt nyhetssajten EU Observer uttalade Spanien, Italien, Grekland, Malta, Polen och Cypern alla sitt motstånd när frågan diskuterades av inrikesministrarna i går. Ygeman räknar inte med att frågan är avgjord än på ett tag.

"I bästa fall kan vi vara klara till juni, om vi ska ha en realistisk tidtabell".

Ett ja till kommissionens förslag innebär även att Sverige måste acceptera att EU:s gränspoliser till exempel skulle kunna sättas in på Gotland, mot regeringens vilja.

"Det måste ju bli den naturliga konsekvensen - även om Sverige väl är det land som bäst lever upp till Schengen", säger Ygeman i Amsterdam.

Något klartecken från riksdagens EU-nämnd finns dock ännu inte.

"Vi får ta den diskussionen med EU-nämnden när det finns ett konkret förslag på bordet", säger inrikesministern, som samtidigt betonar att en Frontex-insats mot någons vilja bara ska få handla om "gränsuppehållande åtgärder".

"Vi menar att det fortfarande måste vara det egna landet som bestämmer vilka medborgare som ska få rätt att resa in eller inte", säger Anders Ygeman.

Tyck till