ANNONS:
Till Di.se
TISDAG 21 NOV Sveriges bästa finanssajt 2017
MENY
START DI TV BÖRS & MARKNAD

USA-börsen: Apple backar

Köparna var på hugget i den inledande tisdagshandeln på Wall Street som avslutade föregående session svagt efter rejäla tapp i oljan.

Upplyftande kvartalsrapporter i kombination med en rekyl i oljan bidrog till börsuppgången.

Strax efter klockan 16 noterades Dow Jones Industrial Average 1,3 procent upp till 16.100 medan det bredare S&P 500 steg 1,0 procent till noteringen 1.895. Tekniktunga Nasdaq Composite ökade samtidigt 0,4 procent till 4.538 men tyngt av Apple.

Omkring 150 miljoner aktier omsattes på New York-börsen och på Nasdaq hade runt 300 miljoner aktier omsatts.

"Rapporterna har inte varit katastrofala varför oron över att ett svagt Europa skulle spilla över på USA har börjat försvinna. Att oljan verkar sätta någon typ av botten hjälper också och Fed lär avvakta en tid", sade Bill Schultz, chefsinvesterare vid McQueen, Ball & Associates, till Bloomberg News.

WTI-oljan, som tidvis dippade under den psykologiskt viktiga 30-dollarsnivån under måndagen, noterades åter tydligt över 30 dollar per fat vilket fick fart på bland annat oljeaktier. Investerare inväntar onsdagens sedvanliga veckorapport över amerikanska oljelager som spås visa på en rejäl ökning.

Antalet bolagsrapporter var många och bland dessa stod bland annat Sprint ut med en rusning på drygt 10 procent. Teleoperatören, som är USA:s fjärde största, levererade ett ebitda-resultat som var bättre än väntat samt en höjd helårsprognos. På måndagen rasade aktien på rykten om personaluppsägningar, men inga besked om detta fanns i delårsrapporten.

Även Johnson & Johnson, tillverkare av hälso- och sjukvårdsprodukter, levererade en högre vinst än väntat vilket tog aktien drygt 2 procent högre.

Framåt gick även Coach som för första gången på tio kvartal åstadkom en försäljningsökning på kvartalsbasis. Ny design låg bakom lyftet för USA:s största tillverkare av lyxväskor, vars aktie rusade över 8 procent.

Avslutningsvis var försiktigheten påtaglig i Apple som backade 1 procent inför rapporten som kommer efter stängning. Försäljningen av Iphones och kommentarer kring efterfrågan från Kina väntas stå i fokus.

Räntan på en tioårig amerikansk statsobligation steg 1 punkt till 2,01 procent.

Tyck till