ANNONS:
Till Di.se
ONSDAG 18 OKT Sveriges bästa finanssajt 2017
MENY
START DI TV BÖRS & MARKNAD
Start Nyheter

Upp till bevis för Electrolux

  • Foto: TT

På torsdag klockan 8 släpps Electrolux rapport för det fjärde kvartalet. För investerare blir det att leta med ljus och lykta för att reda ut hur vitvarujätten egentligen mår efter alla turer.

Analytikerna väntar sig att rörelseresultatet landar på -319 miljoner kronor, enligt en sammanställning från SME Direkt. Det är att jämföra med motsvarande kvartal förra året då det landade på 1,4 miljarder kronor för vitvarujätten.

Det är fiaskoaffären med GE Appliances som väntas tynga rörelseresultatet för Electrolux. början av december kom beskedet att jätteaffären med GE Appliances avbryts. Inte nog med att affären avbröts, Electrolux tvingas också betala en så kallad terminationsavgift om 175 miljoner dollar, motsvarande 1,5 miljarder kronor, till GE Appliances. Det är den avgiften som i huvudsak antas ligga bakom det svaga rörelseresultat som väntas. Electrolux håller också en kapitalmarknadsdag om mindre än en månad, därför väntas inga större strategiska förändringar annonseras i samband med rapporten.

För investerare blir nyckeln att försöka se förbi de poster som tynger rörelseresultatet och se hur den underliggande verksamheten går. I rapporten kommer också marknadsbedömningar för 2016 och prognoser för råvaror samt valutaeffekter.

Enligt SME Direkt väntas resultatet förbättras i Europa och Nordamerika, men försämras i Latinamerika på grund av sjunkande valutor i Brasilien och Argentina. Totalt väntas omsättningen stiga till 32,2 miljarder kronor, jämfört med 31,4 miljarder kronor motsvarande kvartal förra året.

Av de 19 analytiker som deltagit i SME Direkts sammanställning har sex stycken rekommendationen köp, åtta stycken har behåll och fyra stycken har sälj.

Electrolux har skakats av bakslag den senaste tiden, förutom fiaskot med GE-affären.

I början av januari meddelade bolaget att vd:n Keith McLoughlin lämnar bolaget och att Jonas Samuelsson, för närvarande chef för affärsområdet Vitvaror EMEA, tar över som vd från och med februari.

I fredags kom den senaste smällen: bolagets finanschef Tomas Eliasson lämnar Electrolux för Sandvik där han återförenas med sin gamle chef Johan Molin (Tomas Eliasson var finanschef i Assa Abloy åren 2006-2012). Tomas Eliassons sorti betyder att tre av totalt elva platser i Electrolux koncernledning står tomma, då Jonas Samuelsson lämnar sitt affärsområde för att bli vd. Chefen för Nordamerika fick sparken i samband med en vinstvarning våren 2015, sedan dess har vd:n Keith McLoughlin ansvaret för det området.

Under Keith McLoughlin har Electrolux aktie underpresterat jämfört med index. Aktien har backat med 7,5 procent under hans vd-tid medan Stockholmsbörsens breda index OMXSPI stigit med drygt 27 procent under samma period. Trots detta har Keith McLoughlin varit en av Stockholmsbörsens bäst betalda vd:ar och enligt Di:s beräkningar har han tjänat drygt 165 miljoner kronor. Keith McLoughlin kommer att fortsätta som konsult för Electrolux och kommer då att tjäna hela 17 miljoner kronor om året, mer än vad många vd:ar på börsen tjänar.

Tyck till