ANNONS:
Till Di.se
TORSDAG 23 NOV Sveriges bästa finanssajt 2017
MENY
START DI TV BÖRS & MARKNAD
Start Nyheter

Swedbank varnar för "kraftig inbromsning"

  • Foto: TT
"Tillväxten bromsar in kraftigt 2018 om omfattande reformer inte görs", skriver Swedbank i en färsk konjunkturprognos. Men de närmaste åren spår banken fortsatt stark tillväxt och sjunkande arbetslöshet.

”Efter tre år av hög tillväxt riskerar underliggande obalanser i svensk ekonomi att brisera”, skriver Swedbank i sin färska konjunkturprognos.

Banken efterlyser ”omfattande reformer” för att rädda Sverige undan en kraftig inbromsning.

Svensk ekonomi är stark på ytan. Men stark tillväxt i kombination med superlåga räntor och expansiv finanspolitik ”riskerar att få allvarliga sidoeffekter”, enligt banken.

”Svensk arbetsmarknad blir allt mer polariserad, bostadsmarknaden dysfunktionell och utbildningssystemet eftersatt”, skriver Swedbank.

Sänkta kostnader för att anställa liksom utbildningsinsatser är två reformer som Swedbank anser krävs för att inte arbetsmarknaden och tillväxten snabbt ska försämras efter 2017. De behövs för att minska arbetslösheten för lågutbildade och nyanlända som i allt högre grad dominerar bland de som står utan jobb.

Ett krafttag från regeringen kring ”investeringar i infrastruktur som ger större arbetsmarknadsregioner”, är också akut för att lösa knutar på såväl arbets- som bostadsmarknaden, och bereda vägen till varaktigt högre tillväxt, enligt Swedbank.

”I dagsläget ser vi endast ljumma försök att förbättra bostadsmarknaden, och begränsade satsningar på infrastruktur. Höjd a-kassa och försämrade rot- och rut-avdrag motverkar en förbättrad integration”, skriver Swedbank.

”Efter tre år mer hög tillväxt 2015-2017 ser vi därför en stor risk för en kraftig inbromsning i svensk ekonomi från 2018 och framåt”, fortsätter banken.

Sverige växlar ned något i år jämfört med 2015, men ekonomin växer ändå med starka 3,4 procent. Under 2017 minskar tillväxten ännu ett snäpp till strax under 3 procent, spår Swedbank.

Arbetslösheten tar ett rejält kliv ned från 7,4 procent i fjol till 6,5 procent 2016, där den också i princip blir kvar under 2017, enligt Swedbanks prognos.

style="color: #993366;">FACTORING: Sälj fakturorna! Vilken bank betalar bäst? (Extern tjänst)

Tyck till