ANNONS:
Till Di.se
LÖRDAG 21 OKT Sveriges bästa finanssajt 2017
MENY
START DI TV BÖRS & MARKNAD
Start Nyheter

Swedbank: Ingves sänker räntan i botten i februari

  • Foto: TT

Riksbanken sänker räntan ända till minus 0,50 procent i februari och ligger kvar på minusränta i nästan två år till. Det spår Swedbank i en ny analys.

”Nu har Riksbanken både inflationen och ECB emot sig”, säger Swedbanks chefsekonom Anna Breman.

Den fortsatt låga inflationen och nya signaler om fler lättnader från Europeiska centralbanken ECB i mars pressar Riksbanken till ytterligare en räntesänkning, argumenterar hon.

Dessutom drivs Riksbanken i februari av att behöva visa handlingskraft inför avtalsrörelsen, tillägger Anna Breman.

Reporäntan sänks med hela 0,15 procentenheter i februari till minus 0,50 procent, enligt Swedbanks nya analys. Men där bedöms också räntebotten gå. Vid en snabb kronförstärkning kan Riksbanken dessutom tvingas göra allvar av hoten om valutainterventioner.

Samtidigt är Riksbankens agerande på kort sikt svårbedömt, medger Anna Breman.

Hon betonar att en ny räntesänkning knappt skulle ge effekt alls på inflationen kortsiktigt, det skulle däremot valutainterventioner ge. Riksbanken kan dessutom välja att hänvisa till Sveriges höga tillväxt för att inte sänka räntan, och i stället direkt ta till valutavapnet direkt.

”Det står och väger”, säger hon om Riksbankens nästa steg.

Valutainterventioner blir aktuella om kronan snabbt blir starkare än 9,15 kronor mot euron, bedömer Swedbank. Risken för en sådan utveckling ökar i sin tur påtagligt om riksbanken inte sänker i februari, resonerar Anna Breman.

En första räntehöjning dröjer enligt Swedbank ”en bra bit in i 2017” och minusräntan når upp till nollstrecket först ”i slutet av 2017”. Prognosen kan jämföras med Riksbankens egen räntebana som pekar mot en första höjning i början av 2017.

De envist låga råvarupriserna håller i sig under 2016, samtidigt som inte heller de inhemska priserna rör på sig nämnvärt. Det pekar mot att Riksbanken än en gång har lagt en för optimistisk inflationsprognos, enligt Swedbank. Banken bedömer att inflationsmålet på 2 procent (KPIF) når först senhösten 2017, ett helt år senare än vad Riksbanken räknar med.

Tyck till