ANNONS:
Till Di.se
ONSDAG 22 NOV Sveriges bästa finanssajt 2017
MENY
START DI TV BÖRS & MARKNAD

Sålde diamanter för fyra miljarder

De Beers, en av världens största producenter av rådiamanter, sålde vid den första av årets tio planerade försäljningar diamanter för 540 miljoner dollar, 4,6 miljarder kronor.

"Försäljningsbeloppet vid årets första försäljning förbättrades avsevärt jämfört med de sista försäljningarna under 2015", skriver bolaget på sin hemsida.

Bakom den större efterfrågan ligger en positiv amerikansk utveckling i återförsäljarledet, låga volymer av rådiamantköp i mellanledet under det fjärde kvartalet och en minskning av lagren, förklarar De Beers ökningen.

Utvecklingen har lett till högre priser för slipade stenar och ökad efterfrågan på rådiamanter från sliperierna.

De Beers sålde vid fjolårets näst sist försäljning rådiamanter för rekordlåga 70 miljoner dollar, vilket följdes av 248 miljoner dollar vid det allra sista tillfället 2015.

Att De Beers nu officiellt publicerar resultatet av försäljningen är en tydlig förändring av bolagets policy. Tidigare har såväl volymer som priser var höljda i dunkel och informationen har sipprat ut ryktesvägen.

Förändringen tolkas av marknadsbedömare som att De Beers, som tidigare fullständigt dominerade diamantmarknaden, vill underlätta för övriga aktörer att i en svår marknad lättare kunna bedöma utvecklingen.

Priserna på rådiamanter föll omkring 15 procent under 2015 och flera bedömare har spått ett kämpigt första halvår under 2016.

Tyck till